Όταν το παιδί σας παθαίνει «κρίση» κρατήστε την ψυχραιμία σας

Τίνα ΣβίγκουΤΙΝΑ ΣΒΙΓΚΟΥ Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Όταν το παιδί σας παθαίνει «κρίση» κρατήστε την ψυχραιμία σας

Πολλές φορές τα παιδιά για να τραβήξουν την προσοχή μας ή για να πάρουν αυτό που θέλουν καταλήγουν σε υπερβολικές συμπεριφορές – το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η δική μας συμπεριφορά και από αυτή εξαρτάται η πραγματική σχέση γονέα και παιδιού.

1. Μείνετε ψύχραιμες. Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσετε την ψυχραιμία σας όταν το παιδί σας ουρλιάζει στη μέση του δρόμου ή στην παιδική χαρά ακόμα και στο σπίτι και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή και άλλα παιδιά. Όμως πρέπει να το κάνετε. Αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να χάσει τον έλεγχο την στιγμή που το παιδί σας καταρρέει, να είστε σίγουρες ότι θα αντιγράψει την αρνητική σας συμπεριφορά.

2. Μεταφέρετε το παιδί σας σε ένα ασφαλές μέρος. Το παιδί στη μέση του ξεσπάσματος δεν δίνει προσοχή στο χώρο που βρίσκεται, στις σκληρές επιφάνειες, στα αιχμηρά παιχνίδια που ενδέχεται να πατήσει ή στις σκάλες που ενδέχεται να πέσει και άλλα. Εάν δεν μπορείτε να το μεταφέρεται αλλού και πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό του ή σε άλλους γύρω του, τότε τυλίξτε απαλά τα χέρια σας γύρω από τα χέρια του – αγκαλιάζοντας και χαϊδεύοντας το τρυφερά μέχρι να ηρεμίσει.

3. Μιλήστε στο παιδί σας με κατανόηση και χαμηλό τόνο λέγοντας του ότι καταλαβαίνετε πως νιώθει, έστω και αν σας είναι παράλογο αυτό που νιώθει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάτε με το παιδί σας να κάθεστε στο ίδιο ύψος με αυτό. Έτσι, για παράδειγμα, αν το παιδί σας δεν θέλει να φύγει από την παιδική χαρά, καθίστε στο ύψος του και πείτε του «Αγάπη μου μην στεναχωριέσαι, ξέρω ότι δεν θέλεις να φύγουμε αλλά πρέπει να πάμε στο σπίτι για να φάμε και αν είσαι καλό παιδί θα ξανάρθουμε αύριο». Όταν επαναλαμβάνετε τα συναισθήματα των παιδιών, αυτά με τη σειρά τους νιώθουν ότι πραγματικά τα καταλαβαίνετε και θα ακολουθήσουν την συμβουλή σας.

4. Σε καμία περίπτωση μην δίνετε ψεύτικες υποσχέσεις στο παιδί σας, όσο μικρό και αν είναι πιστέψτε με ότι θα αντιδράσει και θα χάσετε την εμπιστοσύνη του.

5. Αποσπάστε την προσοχή του με ένα ξεχωριστό παιχνίδι ή κάντε κάτι αστείο που να τραβήξει την προσοχή του και να γελάσει, τραγουδήστε του ένα από τα αγαπημένα του τραγούδια. Μην κάνετε το λάθος να δωροδοκήσετε το παιδί σας με γλυκό, σοκολάτα ή καραμέλα το αποτέλεσμα θα είναι να του μάθετε μια από τις κακές παιδικές συνήθειες.

6. Όταν το παιδί σας ηρεμήσει ανταμείψτε το με μια αγκαλιά, τρυφερά λόγια και φιλιά και πείτε του ότι είναι πολύ καλό παιδί και ότι είστε πολύ υπερήφανη.

More for you

 
 

Don't Miss