Αξιοποιήστε τη ρουτίνα σας

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Αξιοποιήστε τη ρουτίνα σας

Καταπολεμήστε τη ρουτίνα και νιώστε καλύτερα!

Μάλλον κι εσείς έχετε στο μυαλό σας ότι η ρουτίνα είναι συνυφασμένη με τους βαρετούς ανθρώπους, που τους λείπει η δημιουργικότητα και το ελεύθερο πνεύμα και βουλιάζουν στις καθημερινές γνώριμες συνήθειες. Αν όμως σκεφτείτε λίγο καλύτερα θα καταλάβετε πως ίσως τελικά να κάνετε λάθος. Σίγουρα υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι, αλλά μήπως η ρουτίνα της καθημερινότητας είναι τελικά μια ώθηση της ελευθερίας σας;

Το λέω αυτό γιατί αν σκεφτείτε ότι επαναλαμβάνοντας κάτι συνεχώς ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει μειώνεται ή αν όχι οι κινήσεις γίνονται μηχανικά, δίχως σκέψη. Έτσι είτε μένει χρόνος για κάτι ακόμα, είτε υπάρχει χώρος στο μυαλό για κάτι άλλο ενώ εκτελείτε μία πράξη ρουτίνας όπως για παράδειγμα η οδήγηση. Υπάρχουν τρόποι λοιπόν να αξιοποιήσετε τις μικρές αλλά σημαντικές ελευθερίες που σας χαρίζει η ρουτίνα σας!

Ξεκινήστε με την παρατήρηση. Σκεφτείτε τι κάνετε από την ώρα που ξυπνάτε μέχρι την ώρα που κοιμάστε. Στο δρόμο από τη δουλειά για το σπίτι κάνετε γρήγορες στάσεις για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες; Παρατηρήστε λοιπόν τις κινήσεις μέσα στη μέρα, ανάμεσα από τις βασικές σας υποχρεώσεις.

Ο χρόνος είναι το επόμενο που πρέπει να βάλετε κατά νου. Πόση ώρα σας παίρνει να ετοιμαστείτε το πρωί για τη δουλειά; Σας μένει χρόνος για να τον αξιοποιήσετε; Αν τρέχετε πανικόβλητη και πάλι ο χρόνος δεν είναι αρκετός τότε ξυπνήστε πιο νωρίς ή μειώστε το χρόνο προετοιμασίας σας. Είναι ξεκάθαρα στο χέρι σας.

Φτιάξτε μία λίστα με τα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε αλλά δεν προλαβαίνετε ποτέ. Όταν σας έρχεται η επιθυμία να μαγειρέψετε έχετε τα βασικά υλικά στο ψυγείο; Αν έχετε μία λίστα τότε δεν θα ξεχνάτε τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε κι έτσι δεν θα αφήνετε τον ελεύθερο χρόνο σας να πάει χαμένος.

Αφού έχετε παρατηρήσει τις καθημερινές σας ρουτίνες τότε καταγράψτε τες. Τι κάνετε πριν κοιμηθείτε ή όταν ξυπνάτε;

Βάλτε προτεραιότητες. Αφού έχετε σημειώσει τις συνήθειές σας είναι ανάγκη να τις ταξινομήσετε κατά σειρά προτεραιότητας. Την ώρα που χαζεύετε στο Internet για παράδειγμα, αφιερώστε λίγο χρόνο πριν για να τσεκάρετε τα e-mails σας. Μπορεί να γλιτώσετε χρόνο και να προγραμματίσετε σωστά για αργότερα.

Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας ανάμεσα στις υποχρεώσεις σας. Βάλτε την υπενθύμιση για ένα ραντεβού λίγα λεπτά νωρίτερα κι απολαύστε τα με τον εαυτό σας.

Αφού έχετε παρατηρήσει και καταγράψει τι σας αρέσει και τι όχι από τις καθημερινές σας συνήθειες είναι η ώρα να το χειριστείτε προς όφελος σας. Φροντίστε να μειώσετε ότι δεν σας αρέσει να κάνετε και να προσθέσετε το χρόνο σε κάτι που απολαμβάνετε.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν τις ρουτίνες σας και μην τις αφήνετε να σας πνίγουν. Ανασκουμπωθείτε και δώστε τους αξία!

More for you

 
 

Don't Miss