Μαμά, τί είναι διαζύγιο;

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Μαμά, τί είναι διαζύγιο;

Μία ερώτηση που πρέπει να περιμένετε από τα παιδιά σας, αν βρεθείτε σε μία κατάσταση χωρισμού.

Ένα διαζύγιο είναι αναμφίβολα μια δύσκολη υπόθεση για όσους τη βιώνουν. Όταν υπάρχουν και παιδιά τα πράγματα δυσκολεύουν λίγο περισσότερο. Πώς τα αντιμετωπίζουμε;

 Σε μια περίπτωση διαζυγίου τα παιδιά πρέπει να έχουν πρωταρχική μέριμνα. Είναι χρέος των γονιών αρχικά να τα καθησυχάσουν και να τα διαβεβαιώσουν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη τα ίδια για το γεγονός. Συνήθως τα απιδιά νιώθουν ένοχα σε τέτοιες περιπτώσεις και στο μυαλό τους δημιουργούνται αμφιβολίες και ανασφάλειες για το τι θα συμβεί μετά. Οφείλετε λοιπόν να εξηγήσετε την κατάσταση στο παιδί σας με τρόπο που η ηλικία του επιτρέπει να κατανοήσει καλύτερα. Τα ψέματα δεν βοηθούν καθόλου. Αντιθέτως, τρέφουν τις ανασφάλειες και διογκώνουν την ενοχή. Το παιδί πιστεύει ότι είναι υπεύθυνο που ο ένας από τους δύο γονείς έφυγε από το σπίτι. Λόγω μιας σκανταλιάς ή μιας λάθος συμπεριφοράς του.

Πρέπει λοιπόν πάση θυσία να πείσετε το παιδί σας ότι τα αισθήματά σας και η αγάπη σας γι’ αυτό δεν άλλαξαν, ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ. Επίσης καλό θα ήταν να κατανοήσετε την έλλειψη που νιώθει το παιδί για το γονιό που θα φύγει από το σπίτι και να μην θυμώνετε όταν ρωτάει γι’ αυτόν. Αφήστε το να έχει την επαφή που επιθυμεί και αφήστε το να συνειδητοποιήσει την κατάσταση. Καλό θα ήταν να ενημερώσετε τη δασκάλα ή το δάσκαλο στο σχολείο. Είναι πολύ πιθανό η συμπεριφορά του παιδιού σας να αλλάξει βιώνοντας μία τέτοια κατάσταση κι η δασκάλα ή ο δάσκαλός του μπορεί να το βοηθήσει. Τέλος ακούστε το προσεκτικά. Όλες οι ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει επί του θέματος είναι πολύ σημαντικές γι’ αυτό. Τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα μία τέτοια αλλαγή δεν σημαίνει ότι μπορούν να την δεχθούν καλύτερα. Αντιστοίχως νιώθουν ανασφάλεια και ενοχή και σκέφτονται και τυχόν οικονομικά προβλήματα που ενδεχομένως μπορεί να φέρει ένα διαζύγιο. Εσείς κι σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να προσπαθήσετε να μην επιβαρύνετε το παιδί με τέτοιου είδους προβλήματα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να το κακομάθετε.

Πηγή: ‘Ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά’, Dr. Miriam Stoppard.

More for you

 
 

Don't Miss