Αναπτύξτε την κοινωνικότητα των παιδιών σας όσο είναι μικρά

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Αναπτύξτε την κοινωνικότητα των παιδιών σας όσο είναι μικρά

Σύμφωνα με του ειδικούς η κοινωνικότητα ενός παιδιού έχει να κάνει ακόμα και με ερεθίσματα που ένα παιδί δέχεται τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του.

Η κοινωνικότητα των παιδιών είναι ένα θέμα που θα πρέπει να σας απασχολεί ιδιαίτερα καθώς θα το συντροφεύει σε όλη τη μετέπειτα ζωή του και θα σας απαλλάξει από πολλά προβλήματα που τυχόν θα αντιμετωπίζατε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο ρόλος των γονιών είναι ο πιο σημαντικός κυρίως τα πρώτα χρόνια του παιδιού που εκείνοι είναι σχεδόν το μοναδικό κοινωνικό περιβάλλον τους.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν για μάθετε στο παιδί σας την κοινωνική συναναστροφή;

Αρχικά, σκεφτείτε ότι τώρα είστε ο μοναδικός του φίλος, η πρώτη παρέα του. Οπότε πρέπει να συζητάτε μαζί του. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει οι κουβεντούλα του προσφέρει ερεθίσματα που θα επιδράσουν πολύ θετικά στη συνέχεια. Το παιδί θα μάθει να ακούει και να μιλάει καθαρά αν εσείς το κάνετε πρώτα μαζί του. Η παρέα όμως δεν μιλάει μόνο, παίζει κιόλας. Βρείτε παιχνίδια και παίξτε μαζί όσο περισσότερη ώρα μπορείτε. Είναι ένας ακόμη τρόπος να καλλιεργήσετε τις κοινωνικές του δεξιότητες και να το διαποτίσετε με το ομαδικό πνεύμα.

Όπως εσείς περιμένετε ανταπόκριση από τους φίλους σας είτε κλαίτε είτε γελάτε, έτσι και το παιδί σας. Τρέξτε κοντά του κάθε φορά που κλαίει για οποιονδήποτε λόγο γιατί μ’ αυτό τον τρόπο μαθαίνει να εμπιστεύεται. Ανταποκριθείτε και στο γέλιο του. Η ικανοποίηση που νιώθει ένα παιδί όταν καταλαβαίνει ότι χαίρεστε μαζί του είναι μεγάλη. Κατανοεί ότι γίνεται αποδεκτό κι αυτό είναι ένα πολύ ωραίο αίσθημα.

Κι όπως κάνετε με τους φίλους βόλτες κάντε και με το παιδί σας. Πάρτε το μαζί σας στις εξόδους σας, όχι μόνο στις βόλτες αλλά και στις δουλειές σας, όπως το super market. Μαθαίνει να συμπεριφέρεται σε μη οικείο περιβάλλον, να βλέπει καινούριες εικόνες και να συναντά καινούριους ανθρώπους. Αυτό θα το βοηθήσει πολύ μεγαλώνοντας στην κοινωνική του ζωή. Αν όμως δεν μπορείτε να πάρετε το παιδί σας μαζί φροντίστε να το ενημερώσετε για το που θα πάτε, τι θα κάνετε εκεί και πότε θα επιστρέψετε. Μ’ αυτό τον τρόπο το καθησυχάζετε και το κάνετε να νιώθει ασφάλεια. Πράγμα πολύ σημαντικό για ένα παιδί.

Δώστε στο παιδί σας την προσοχή που του αξίζει!

 Πηγή: Παιδί & Νέοι Γονείς.

More for you

 
 

Don't Miss