Βιβλία για τα παιδιά

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Βιβλία για τα παιδιά

Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για να έρθετε ακόμα πιο κοντά με τα παιδιά σας. Το διάβασμα είναι μία δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί.

Για τα παιδιά το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων είναι μάλλον μία μακρινή σκέψη. Ωστόσο, υπάρχουν παιδικά βιβλία που μπορούν να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον, να τους διδάξουν και να τους διασκεδάσουν παράλληλα. Εσείς μπορείτε να πάρετε μέρος σ’ αυτή τη διαδικασία, προτείνοντας στο μικρό σας ένα καλό βιβλίο που να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του. Προτείνετέ του να το διαβάσει μόνο του και ύστερα να συζητήσετε μαζί για το νόημα. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε να το διαβάζεται μαζί στην παραλία ή τα καλοκαιρινά μεσημέρια. Θα περάσετε δημιουργικό χρόνο μαζί και το παιδί θα αποκτήσει μία οικειότητα με το εξωσχολικό διάβασμα.

Με το εξωσχολικό διάβασμα το παιδί προσλαμβάνει αξίες και νοήματα που θα το κάνουν να αναρωτηθεί και να σκεφτεί. Είναι μία καλή ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας έννοιες όπως φιλία, αγάπη, οικογένεια, ρατσισμός κι άλλες.

Σας προτείνω μερικά παιδικά βιβλία. Καλό θα ήταν να τα διαβάσετε προηγουμένως κι εσείς για να μπορείτε να του εξηγείτε τυχόν απορίες.

Κλασσική, διαχρονική επιλογή είναι το ‘Σπίτι για πέντε’ (εκδόσεις Πατάκη) της Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Η διαδικασία βίωσης ενός διαζυγίου και της αναγκαστικής συμβίωσης δύο παιδιών που δεν είναι αδέρφια περιγράφεται μέσα από τα συναισθήματα του ενός παιδιού, το πως βιώνει την απότομη κι απρόσμενη αλλαγή στη ζωή του.

Ένα καινούριο βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου που διαβάζεται εύκολα. ‘Ο ραφτάκος των λέξεων’ (εκδόσεις Μεταίχμιο), είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά με μεγάλη φαντασία.

Τη σκληρή πραγματικότητα του θανάτου πραγματεύεται το βιβλίο ‘Ένα αστέρι για μένα’ (εκδόσεις Παρρησία), των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου όπως είναι η γιαγιά είναι πολύ επώδυνη για ένα παιδί. Γλαφυρές διηγήσεις μέσα σε μια ατμόσφαιρα ονειρική περιγράφουν πως ένα μικρό κορίτσι βιώνει το θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς.

More for you

 
 

Don't Miss