Γεύμα με τα παιδιά; Μάθετέ τα τρόπους καλής συμπεριφοράς

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Γεύμα με τα παιδιά; Μάθετέ τα τρόπους καλής συμπεριφοράς

Το σκέφτεστε πολύ σοβαρά κάθε φορά που έρχεται η ιδέα να βγείτε έξω για φαγητό, αν θα πάρετε μαζί σας τα παιδιά; Δεν είναι ανάγκη! Υπάρχει τρόπους να μάθετε εύκολα τα μικρά σας πώς να συμπεριφέρονται σ’ ένα γεύμα.

Πολλές φορές, όταν τρώτε έξω με τα παιδιά σας, τυχαίνει να έρχεστε σε αμηχανία καθώς αυτά φωνάζουν ή παίζουν γύρω από τα δικό σας και τα άλλα τραπέζια. Σκεφτείτε όμως ότι είναι παιδιά και δεν χρειάζονται καθόλου την ηρεμία που θέλετε εσείς για να φάνε. Καθώς επίσης, για πολλά παιδιά, η διαδικασία του φαγητού είναι βαρετή.

Ξεκινήστε από το σπίτι λοιπόν! Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα όλοι μαζί. Κάντε το γεύμα μία ιεροτελεστία. Στρώστε το τραπέζι με όλα τα απαραίτητα, και ξεκινήστε να τρώτε όλοι μαζί. Φροντίστε να έχει ο καθένας τη δικιά του πετσέτα. Αν εσείς τη βάζετε στα πόδια σας, κάποια στιγμή είναι βέβαιο ότι θα σας μιμηθούν και τα παιδιά σας. Χρησιμοποιήστε τα μαχαιροπίρουνα και μην τρώτε με τα χέρια. Τέτοιου είδους διαδικασίες αρέσουν πολύ στα παιδιά καθώς τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Πολύ σημαντικό είναι να συζητάτε την ώρα του φαγητού θέματα που αφορούν όλη την οικογένεια και κυρίως τα ίδια τα παιδιά. Έτσι, τα παιδιά θα μάθουν τη διαδικασία του γεύματος και θα τους είναι τελείως φυσικό να ακολουθήσουν μία παρόμοια όταν θα είστε έξω.

Μία ακόμα ιδέα για να κρατάτε τα παιδιά στο τραπέζι και να αποφύγετε τη γκρίνια είναι να βρίσκετε παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί σαν οικογένεια, όπως παιχνίδια λέξεων ή γρίφους. Επιπλέον, έξυπνο θα ήταν να αφήνετε το παιδί σας να έχει τη δική του επιλογή στο φαγητό. Μ’ αυτό τον τρόπο θα αισθανθεί σημαντικό και υπολογίσιμο, γεγονός που θα βοηθήσει πάρα πολύ. Μην ξεχνάτε, επίσης ότι οι δικοί σας τρόποι συμπεριφοράς είναι τα πρότυπα για εκείνα. Σε περίπτωση λάθους στη παραγγελία, δεν είναι ανάγκη να αναστατώσετε όλο το εστιατόρια. Μπορείτε να επισημάνετε ευγενικά το λάθος και να παραδειγματίσετε τα παιδιά σας.

Τέλος, πρέπει να μάθετε πρώτα στον εαυτό σας και μετά στο παιδί σας ότι το κινητά τηλέφωνα, και τα φορητά ηλεκτρονικά παιχνίδια ή το i-pad δεν έχουν θέση στο τραπέζι την ώρα του φαγητού. Δεν είναι καθόλου ωραία η εικόνα μιας οικογένειας που τρώει κι ο καθένας είναι απασχολημένος με το δικό του gadget.

Φυσικά, ποτέ δεν τρώτε με το στόμα ανοιχτό και το ίδιο μαθαίνετε και στα παιδιά. Λέξεις όπως το παρακαλώ και το ευχαριστώ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο τραπέζι από σας προς τα παιδιά σας για να τις υιοθετήσουν κι εκείνα. Για παράδειγμα, όταν θέλετε τα αλάτι ζητήστε ευγενικά από το παιδί και μην το απαιτείτε. Το ρέψιμο, το φτέρνισμα ή το φύσημα της μύτης πρέπει να γίνονται εκτός τραπεζιού. Όταν το παιδί σας κάνει κάτι από αυτά την ώρα του φαγητού εξηγήστε του ότι δεν είναι σωστό και εννοείται ότι δεν πρέπει ποτέ να δει εσάς να κάνετε κάτι παρόμοιο.

Όλα τα παραπάνω θέλουν το χρόνο τους κι από σας χρειάζεται υπομονή και επιμονή για ένα καλό αποτέλεσμα.

More for you

 
 

Don't Miss