Παραολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνο 2012: Οι πραγματικοί ήρωες

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Παραολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνο 2012: Οι πραγματικοί ήρωες

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ξεκίνησαν.

Η τελετή έναρξης, που είχε τον τίτλο ‘Enlightenment’, έδωσε το εναρκτήριο κάλεσμα στους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων να ξεκινήσουν τον δικό τους αγώνα, που θα διαρκέσει έως την 9η Σεπτεμβρίου. Οι έλληνες αθλητές είναι εκεί και θα βάζουν τα δυνατά τους για να μας κάνουν υπερήφανους γι ακόμη μία φορά.

Το χρώμα δέσποζε παντού!

Έχετε δει πιο όμορφη εικόνα;

Η φλόγα άναψε από τη Margaret Maughan, η οποία κέρδισε το πρώτο μετάλλιο για τη Βρετανίας στους Παραολυμπιακούς της Ρώμης.

Η ελληνική ομάδα παρέλασε 61η με σημαιοφόρο τον Χρήστο Ταμπαξή

Την ελληνική αποστολή ακολουθεί και η πρωταθλήτρια του Στίβου Ανθή Καραγιάννη που πηγαίνει στο Λονδίνο με σκοπό να ακούσει τον Εθνικό μας Ύμνο.

Η Ανθή Καραγιάννη, είναι μία από τις ελληνίδες αθλήτριες που μας έχει συνηθίσει στις επιτυχίες. Ήδη από το 2001 μετράει διακρίσεις σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Την επιτυχημένη πορεία ελπίζει να την συνεχίσει και στο Λονδίνο, βάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Συμμετέχοντας σε 3 αθλήματα του στίβου τα 100μ, τα 400μ και το άλμα εις μήκος στοχεύει σε μετάλλια και γιατί όχι σ’ ένα χρυσό που λείπει από τη συλλογή της. Όντας καλά προετοιμασμένη, με ακμαίο ηθικό και αυτοπεποίθηση δηλώνει ότι θέλει να ακούσει τον Εθνικό μας Ύμνο.

Διαβάστε απόσπασμα από συνέντευξη της αθλήτριας από το woop.gr

Μας έχεις συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια σε επιτυχίες και σε μετάλλια. Ποιος είναι ο στόχος σου σ’ αυτούς τους Παραολυμπιακούς; Αυτοί οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι οι πιο δύσκολοι. Είμαι πλέον από τις μεγαλύτερες ηλικιακά αθλήτριες, κι αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Παρ’ όλα αυτά, επειδή μ’ έχω «καλομάθει», κι έχω συνηθίσει κι εγώ να είμαι στα μετάλλια τόσα χρόνια, θα δώσω κι αυτή τη φορά ότι έχω, θα δείξω το ίδιο πάθος και θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να ξανά είμαι στο βάθρο.

Πόσο δύσκολη είναι η προπόνηση ενός αθλητή που συμμετέχει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες; Υπάρχουν όρια που είναι πολύ δύσκολο να τα πιάσει κάποιος. Είναι τόσο δύσκολη η προπόνηση, όσο δύσκολη είναι κι η προπόνηση ενός αθλητή που συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλει πολλή υπομονή, θέλει δουλειά, χρειάζεται να βρίσκεσαι σε καλή ψυχολογική και σωματική κατάσταση, και φυσικά στήριξη την οποία δεν έχουμε. Αλλά δεν πειράζει. Μάθαμε να δουλεύουμε μόνοι μας.

Για πρώτη φορά αθλητής με αναπηρία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Νοτιοαφρικανός, Όσκαρ Πιστόριους αγωνίστηκε με δύο τεχνητά μέλη στα 400 μέτρα και για λίγο δεν πέρασε στον τελικό. Πώς είδες όλη αυτή την προσπάθεια; Εγώ ήμουν πάντα υπέρ στο να τρέξει ο Πιστόριους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και θεωρώ πως ήταν η καλύτερη διαφήμιση για τους Παραολυμπιακούς.

Νιώθεις ότι πλέον ο κόσμος σάς έχει αγκαλιάσει λίγο περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν; Έχω δει τεράστια διαφορά στην αντιμετώπιση του κόσμου απέναντί μας, από την Αθήνα το 2004 και μετά. Έχει αλλάξει ευτυχώς το σκεπτικό, η αντιμετώπιση, κι η νοοτροπία. Όλα είναι θέμα παιδείας. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω. Νομίζω ότι η Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας βοήθησαν πολύ. Ενημερώθηκε πολύ ο κόσμος. Αλλά πιστέυω ότι ακόμα έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης σαν Έλληνες.

Ακούγεται ότι έχει γίνει sold out στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο. Είναι κάτι το οποίο είχε συμβεί και στο Πεκίνο. Πόσο βοηθάει αυτό τους αθλητές; Το έμαθα και χαίρομαι πάρα πολύ γι’αυτό. Το ελπίζω, γιατί «καλομάθαμε» στο Πεκίνο που ήταν γεμάτα τα γήπεδα. Μας άρεσε και μας ενθουσίασε. Εύχομαι ν’ αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση και τέτοιο κλίμα και στο Λονδίνο.

Σου έρχεται αυτές τις ημέρες στο μυαλό, η εικόνα σου πάνω στο βάθρο και το άκουσμα του εθνικού ύμνου της Ελλάδας; Μου έχει περάσει. Θέλω πολύ να το ζήσω, γιατί δεν έχω καταφέρει να κατακτήσω χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και μακάρι ο Θεός να μ’ αξιώσει να το ζήσω!.

Μετά τις επιτυχίες στους Παραουμπιακούς του 2004, το Δημοτικό Στάδιο της Καβάλας πήρε το όνομα σου. Πως ένιωσες μετά από αυτή την κίνηση; Είναι μεγάλη μου τιμή, και μεγάλη μου χαρά. Ευχαριστούσα, ευχαριστώ και θα ευχαριστώ για πάντα, τον τότε δήμαρχο, καθώς και το δημοτικό συμβούλιο που αποφάσισαν κάτι τέτοιο. Για μένα είναι ένα μεγάλο κίνητρο για να προσπαθώ κάθε μέρα όλο και πιο πολύ.

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε Καλή Επιτυχία στην Ανθή αλλά και σε όλους τους αθλητές της ελληνικής αποστολής.

More for you

 
 

Don't Miss