Η επιρροή του στρες στα παιδιά

Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου 2012

Τετάρτη 05 Σεπτεμβρίου 2012

Η επιρροή του στρες στα παιδιά

Οι περισσότεροι ενήλικοι θεωρούν ότι το άγχος είναι ανύπαρκτο στην παιδική ηλικία. Κι όμως τα παιδιά έχουν ένα σωρό λόγους που τους προκαλούν στρες. Αντιμετωπίστε το!

Η παιδική ηλικία μπορεί να είναι ξένοιαστη από έννοιες δουλειάς και λογαριασμούς, περισσότερο χαρούμενη και με πολύ παιχνίδι, υπάρχουν όμως πράγματα που αναστατώνουν τα παιδιά. Οι παράγοντες είναι πολύ και ως γονείς πρέπει να τους γνωρίζετε για να "πάρετε" το βάρος από τα παιδιά σας και να τα κάνετε να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά.

Τι προκαλεί άγχος στα παιδιά; Οι απαιτήσεις του σχολείου πια είναι πολλές κι έτσι ένα παιδί δεν έχει αρκετό χρόνο για ξεκούραση ή παιχνίδι. Μιλώντας με τα παιδιά σας θα καταλάβετε ότι οι πολλές δραστηριότητες και καθημερινές απαιτήσεις τα απασχολούν ιδιαίτερα και τους προκαλούν άγχος, είτε γιατί έχουν πίεση χρόνου, είτε γιατί αδυνατούν να τα καταφέρουν. Επίσης, το άγχος μπορεί να προέρχεται εκτός της προσωπικής τους ζωής. Πολλές φορές τα παιδιά ακούγοντας τα προβλήματα των γονιών τους τα υιοθετούν κι ανησυχούν και τα ίδια γι’ αυτά. Επιπλέον, ένα διαζύγιο, όσο φιλικά και ήρεμα κι αν έχει γίνει, δημιουργεί ανασφάλεια κι επίσης αγχώνει ένα παιδί. Τέλος, ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά οι παγκόσμιες ειδήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν άγχος σ’ ένα παιδί. Καταστροφικές εικόνες και άσχημες ειδήσεις καταγράφονται στο παιδικό μυαλό και πολλές φορές το αγχώνουν.

Πώς θα το καταλάβετε; Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει κανείς πότε ένα παιδί αισθάνεται αγχωμένο υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν κάτι τέτοιο. Υπάρχει περίπτωση, ένα παιδί να επηρεάζεται σωματικά, έχοντας πονοκεφάλους ή στομαχόπονους. Άλλα σημάδια είναι η απότομη αλλαγή συμπεριφοράς στο σπίτι ή το σχολείο, η έλλειψη συγκέντρωσης, ακόμα και ο ανήσυχος ύπνος. Στις μικρότερες ηλικίες αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ξεκίνησε να πιπιλάει το δάχτυλό του ή να πειράζει τα μαλλιά του τότε ίσως είναι αγχωμένο.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε; Η ξεκούραση και η καλή διατροφή είναι τα πρώτα που πρέπει να εξασφαλίσετε για το παιδί σας. Έπειτα πρέπει εσείς οι ίδιοι να βρείτε χρόνο και να ασχοληθείτε περισσότερο με τα παιδιά σας. Μιλήστε μαζί τους, λύστε τους απορίες, δώστε τους εξηγήσεις και καθησυχάστε το. Ένας επιπρόσθετος τρόπος να το απαλλάξετε από περιττό άγχος είναι να το ενημερώνετε έγκαιρα για οτιδήποτε μπορεί να το προκαλεί στρες. Για παράδειγμα, μία επικείμενη επίσκεψη στο γιατρό σίγουρα αγχώνει ένα παιδί. Ενημερώστε το και εξηγήστε του το λόγου της επίσκεψης. Η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σας είναι πολύ χρήσιμη και θα το ανακουφίσει.

Προσοχή όμως! Μη φτάσετε στο άλλο άκρο. Το φυσιολογικό άγχος δεν είναι κακό. Αντιθέτως, τις περισσότερες φορές, όταν βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα, φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Να είστε ανοιχτοί λοιπόν και να συζητάτε με το παιδί σας τα άγχη και τις ανησυχίες του. Αν, παρ’ όλα αυτά δείτε ότι το παιδί σας συνεχίζει να έχει άγχος τότε καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

More for you

 
 

Don't Miss