Συμβουλές για το πως θα πείτε στα παιδιά σας μία άσχημη είδηση

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Συμβουλές για το πως θα πείτε στα παιδιά σας μία άσχημη είδηση

Όσο κι αν προσπαθείτε να προστατεύσετε τα παιδικά αυτιά και μάτια από το ν’ ακούν και να βλέπουν άσχημα γεγονότα, έρχεται κάποια στιγμή που κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Εσείς καλείστε να το αντιμετωπίσετε. Μάθετε μερικά tips που θα σας διευκολύνουν.

Ο Δρ. Paul Coleman, συγγραφέας του βιβλίου ‘How to Say it to Your Children When Bad Things Happen’ (=Πώς να πείτε στο παιδί σας ότι κάτι κακό συμβαίνει) δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το πώς να συμπεριφερθείτε στο παιδί σας σε μία άσχημη στιγμή ή σ’ ένα άσχημο γεγονός.

Πρέπει να λάβετε υπ’ όψη την ηλικία του παιδιού. Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 7 δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν σωστά και να διαχειριστούν ένα άσχημο συμβάν. Επίσης είναι η ηλικία που είναι πολύ πιθανό να ακούσουν ένα άσχημο περιστατικό στην τηλεόραση ή ακόμα μπορεί να το δουν. Τότε θα έχουν πραγματικά πολλές απορίες και μάλλον θα αισθάνονται φόβο.

Προσφέρετε τους ασφάλεια. Φυσικά κάνεις δεν μπορεί να είναι σίγουρος 100% ότι θα διασφαλίσει την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα κανενός. Το παιδί όμως χρειάζεται να νιώθει ασφαλές. Εσείς λοιπόν πρέπει να το διαβεβαιώσετε ότι δεν μπορεί να του συμβεί κάτι κακό, αλλά ούτε σε ‘σας. • Κάντε τους ερωτήσεις. Μην θεωρείτε ότι ξέρετε πως νιώθουν τα παιδιά σας. Όσο κοντά κι αν είστε ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να σκέφτονται. Μπορεί να φοβούνται κάτι ή απλώς να είναι περίεργα. Υπάρχει περίπτωση να παρανοήσουν ένα άσχημο συμβάν και να το συνδέσουν με αγαπημένα πρόσωπα. Εσείς λοιπόν πρέπει να τα καθησυχάσετε λύνοντάς τους τυχόν απορίες. • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά τους. Μην κάνετε τα παιδιά σας να νιώθουν άσχημα για τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Συζητείστε μαζί τους οποιοδήποτε φόβο ή ανησυχία. • Χρησιμοποιείστε το σαν μάθημα. Είναι ευκαιρία, μιλώντας για ένα άσχημο γεγονός με το παιδί σας να του δώσετε μαθήματα κοινωνικής συμπεριφοράς και φιλανθρωπίας. Αδράξτε ένα γεγονός και συνδυάστε το με κάτι οικείο. Ευαισθητοποιήστε το στη βοήθεια και την ανθρώπινη κατανόηση.

Πηγή: parenting.com

More for you

 
 

Don't Miss