Όταν το παιδί σας φοβάται

Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2012

Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2012

Όταν το παιδί σας φοβάται

Προφανώς ο κόσμος είναι πολλές φορές τρομακτικός για τα μικρά παιδιά. Τα περισσότερα πράγματα, αυτά που κυρίως δεν σχετίζονται με την οικογένεια είναι άγνωστα στους μικρά σας και το άγνωστο είναι και τρομακτικό.

Το συναίσθημα του φόβου σχετίζεται με την έλλειψη γνώσεων. Επομένως, στην παιδική ηλικία που πολλά από τα πράγματα που συμβαίνουν είναι άγνωστα, ο φόβος είναι φυσιολογικός. Από τη στιγμή που ένα παιδί αρχίζει να συνειδητοποιεί τι συμβαίνει γύρω του (2 ετών) μέχρι την ηλικία των 6 η ανάπτυξη φόβων είναι σύνηθες φαινόμενο. Αν όμως δεν τους χειριστείτε σωστά, οι φόβοι μπορούν να γίνουν βλαβεροί για το παιδί σας αλλά και για όλη σας την οικογένεια. Μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε το μικρό σας με τους παρακάτω τρόπους:

• Λάβετε σοβαρά υπ’ όψη σας του φόβους τους παιδιού σας ακόμα κι αν σας φαίνονται παράλογοι. • Αγκαλιάστε το παιδί σας όταν φοβάται, δείξτε του ότι το καταλαβαίνετε. • Αν το παιδί σας δεν είναι εκφραστικό με τους φόβους του, ρωτήστε το κι ενθαρρύνετε το να σας πει τι ακριβώς φοβάται. • Μην αγνοείτε τους φόβους του. Αυτό θα κάνει το παιδί σας να φοβάται περισσότερο. • Πείτε του την αλήθεια για ότι φοβάται. Είναι μία καλή αρχή να το ξεπεράσει. Τα ψέματα δεν βοηθούν, αντίθετα μπορεί να γιγαντώσουν το φόβο του. • Εξηγήστε του ότι ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που όλοι οι άνθρωποι νιώθουν. • Δώστε παραδείγματα από την καθημερινότητα. Για παράδειγμα αν φοβάται τους σκύλους, δείξτε του ένα παιδάκι που χαϊδεύει ένα σκυλάκι. • Μην πιέσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο του. Προετοιμάστε το για να το πάρει μόνο του απόφαση. • Επιβλέπετε τις καθημερινές συνήθειες του παιδιού σας για να καταλάβετε τι είναι αυτό που του προκαλεί φόβο. Πολλές φορές οι φοβίες του μπορεί να προέρχονται από την τηλεόραση ή ακόμα και από τα παραμύθια του. • Αποφύγετε απειλές προς το παιδί για να υπακούσει τύπου: αν δεν φας το φαγητό σου θα έρθει ο λύκος, ή να δεν κάτσεις ήσυχα θα έρθει η αστυνομία.

Δώστε λίγο προσοχή στα παραπάνω και βοηθήστε το παιδί σας να έχει μία υγιή καθημερινότητα. Απαλλάξτε από τους φόβους του και χαρείτε μαζί του. Αν το παιδί σας συνεχίζει να έχει φοβίες, τότε συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο ή έναν παιδοψυχολόγο. Οι φόβοι μπορεί να είναι εσκεμμένοι για να αποφύγει το παιδί το σχολείο ή οτιδήποτε άλλο δεν του αρέσει. Μην ξεχνάτε ότι οι φοβίες μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη καθημερινότητά του και στην ανάπτυξη της καθημερινότητάς του.

Πηγή: Παιδί & Νέοι Γονείς.

More for you

 
 

Don't Miss