Πώς θα εξηγήσετε στα παιδιά σας την έννοια της βίας

Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2012

Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2012

Πώς θα εξηγήσετε στα παιδιά σας την έννοια της βίας

Τα περιστατικά βίας είναι αναπόφευκτο κομμάτι της κοινωνικής ζωής γι’ αυτό πρέπει να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει τι σημασία της και τον αρνητικό της χαρακτήρα.

Από μία ηλικία και μετά, συνήθως μετά τα 4 τα παιδιά έχουν στο μυαλό του ξεκάθαρα ότι η βία είτε είναι σωματική είτε διανοητική είναι ανεπιθύμητη και πολλές φορές παράνομη. Από αυτή την ηλικία και μετά καλείστε να προστατέψετε το παιδί σας από τα βίαια συναισθήματα που ίσως νιώσει και να το μάθετε πώς να αντιμετωπίζει τη βία που συμβαίνει γύρω του.

Αρχικά πρέπει να κάνετε ξεκάθαρο στο παιδί σας ότι η βία σε όλες τις εκφάνσεις της είναι αδικαιολόγητη. Η μόνη εξαίρεση ίσως είναι η βία που διαπράττεται για χάρη της πατρίδας κι αυτό μπορείτε να το εξηγήσετε σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (8 ετών κι έπειτα), αφού έχουν αποκτήσει συνείδηση και μπορούν να κατανοήσουν έννοιες όπως αυτή της πατρίδας.

Προσπαθήστε να μάθετε το παιδί σας ότι η βία είναι ο χειρότερος τρόπος που μπορούν οι άνθρωποι να λύσουν τις διαφορές τους. Φυσικά όσο φιλειρηνικά αισθήματα κι αν έχετε μην δώσετε στα παιδιά σας να καταλάβουν ότι όλοι γύρω τους σκέφτονται, αντιδρούν και πράττουν με γνώμονα τη λογική και το μυαλό τους. Βρείτε τρόπους να τα μάθετε να διαχειρίζονται το θυμό τους. Σίγουρα κάποια στιγμή θα νιώσουν ότι θέλουν να πράξουν βίαια.

Να είστε σίγουροι ότι το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί είναι οι ίδιοι του οι γονείς και σ’ αυτή την περίπτωση. Βίαιοι γονείς μεγαλώνουν βίαια παιδιά.

Πηγή: Ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά, Dr. Miriam Stoppard.

More for you

 
 

Don't Miss