Η επίδραση του ύπνου στη μνήμη των παιδιών

Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012

Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012

Η επίδραση του ύπνου στη μνήμη των παιδιών

Όλοι έχουμε δικαίωμα στον ύπνο και κυρίως τα παιδιά που τον έχουν ανάγκη περισσότερο απ’ όλους.

Η σημερινή καθημερινότητα είναι πλημμυρισμένη από ένα σωρό ήχους που σύμφωνα με τους ειδικούς επηρεάζουν αρνητικά τον άνθρωπο έως βλάπτουν την ακοή. Τα παιδιά αυτή την εποχή είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε ήχους που προέρχονται από τους θορύβους της τεχνολογίας και είναι ασύμβατοι με την ανθρώπινη φύση. Η πυκνή κυκλοφορία, τα κορναρίσματα, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, οι συναυλίες ακόμα και η μουσική που ακούει ένα παιδί στο αυτοκίνητο επηρεάζουν περισσότερο απ’ ότι μπορεί κανείς να σκεφτεί ένα παιδί. Τα παραπάνω συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της επιθετικότητας και στην αγρυπνία.

Η αγρυπνία είναι όμως πολύ σοβαρή όταν συμβαίνει στην παιδική και εφηβική ηλικία κι έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη. Σύμφωνα με έρευνες οι μαθητές που χάνουν την πρώτη περίοδο του ύπνου (δηλαδή κοιμούνται μετά τις 12 το βράδυ) έχουν μειωμένη μνήμη. Αντίθετα τα παιδιά που κοιμούνται νωρίς τα βράδυ έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στη μνήμη τους αφού την ώρα εκείνη γίνεται η μεταφορά της ‘νέας γνώσης’ στη μνήμη.

Φροντίστε λοιπόν τα παιδιά σας να έχουν ένα φυσιολογικό και κυρίως παραγωγικό ύπνο. Τα παιδιά που κοιμούνται καλά τείνουν αν έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο απ’ αυτά που δεν κοιμούνται αρκετά ή ξενυχτούν. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται καμία άλλη ώρα της ημέρας.

‘Να σκέφτεσαι παιδί μου ως πολύ μεγάλη την ενέργεια του ύπνου… ενεργεί εσωτερικά σωματοποιώντας την ύλη που μπαίνει’  Ερμής ο τρισμέγιστος, 500π.Χ.

More for you

 
 

Don't Miss