Το χαμόγελο και οι σημασίες του

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Το χαμόγελο και οι σημασίες του

Αν και η αρχική σκέψη στην ιδέα ενός χαμόγελου είναι ευχάριστα συναίσθημα, υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που ένα χαμόγελο δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται.

Ευτυχία χαρά, αποδοχή, συμπαράσταση, κατανόηση είναι μόνο μερικά από τα θετικά συναισθήματα που μπορεί κανείς να εκφράσει μ’ ένα χαμόγελο. Από την άλλη, ένα χαμόγελο είναι το τέλειο κάλυμμα για μία πονηρή σκέψη, ένα ψέμα ή θυμό. Οι περισσότεροι έχουμε μάθει ότι τα αρνητικά συναισθήματα δεν πρέπει να τα εξωτερικεύουμε γι’ αυτό όταν τα συγκαλύπτουμε μ’ ένα πλατύ αλλά ψεύτικο χαμόγελο.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα να αντιληφθεί κανείς αν ένα χαμόγελο είναι αληθινό ή ψεύτικο; Πώς γίνεται αυτό; Οι ειδικοί λένε ότι ένα αυθόρμητο χαμόγελο που βγαίνει ασυνείδητα και απλά φανερώνει ή ενδυναμώνει τα ευχάριστα συναισθήματα είναι επαναλαμβανόμενο αλλά διαρκεί λίγο. Αντίθετα ένα ψεύτικο χαμόγελο διαρκεί πολύ περισσότερο και έρχεται πολύ πιο συχνά απ’ ότι ένα φυσικό, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Επιπλέον, το χαμόγελο έχει να κάνει και με τα συναισθήματα του έρωτα. Οι ερωτευμένοι, όπως είναι φυσικό χαμογελάνε συχνότερα ο ένας στον άλλο. Όταν όμως πρόκειται για πάθος και καθαρά σεξουαλικό ενδιαφέρον το χαμόγελο μετατρέπεται σε άλλες γκριμάτσες των χειλιών, όπως το δάγκωμα του κάτω χείλους.

Τέλος είναι γνωστό ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό. Ένα αυθόρμητο, αληθινό χαμόγελο φτιάχνει τη διάθεση των γύρω σου και μπορεί να είναι η αφορμή για να χαμογελάσουν κι εκείνοι.

More for you

 
 

Don't Miss