Περιμένοντας αδελφάκι...

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Περιμένοντας αδελφάκι...

Προετοιμάστε το παιδί σας για τον ερχομό του νέου μέλους.

Ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια είναι πιθανόν να προκαλέσει αντιδράσεις στο παιδί σας, καθώς μέχρι τώρα είχε την αποκλειστικότητα σας σε όλα, αγάπη, φροντίδα, προσοχή. Οι αντιδράσεις αυτές εξαρτώνται από τη προσωπικότητα του παιδιού, την ηλικία, το φύλο και κυρίως τον τρόπο που οι γονείς έχουν διαχειριστεί τη νέα κατάσταση. Το παιδί σας είναι λογικό να αντιδράσει με τρόπους παράλογους και ανησυχητικούς καθώς έρχεται αντιμέτωπο με μια κατάσταση η οποία του προκαλεί αναστάτωση στη ζωή του. Ξαφνικά, το ‘βασίλειο του γκρεμίζεται’ και πρέπει να μάθει να μοιράζεται πλέον και την αγάπη και τη προσοχή των γονιών του. Ξέρουμε ότι το "μοιράζομαι" δεν είναι το πιο δυνατό σημείο των παιδιών προσχολικής ηλικίας: αυτό δεν αφορά μόνο το δωμάτιο ή τα παιχνίδια αλλά και την προσοχή και την αγάπη σας. Με άλλα λόγια, τα παιδιά αρχίζουν και νιώθουν ανασφάλεια για το ενδιαφέρον και την αγάπη των γονιών τους και ζήλια για το μωρό. Έτσι, τα παιδιά σας για να ξανακερδίσουν την προσοχή σας θα δοκιμάσουν διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα μπορεί να αρχίσουν να μιμούνται τις συμπεριφορές του μωρού και να παλινδρομήσουν στη βρεφική ηλικία, να ζητούν τη πιπίλα τους ή να θέλουν να κοιμηθούν στη κούνια τους. Ακόμα, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν επιθετική συμπεριφορά απέναντι στο μωρό π.χ. σφιχτές αγκαλιές, τσιμπήματα κ.τ.λ. Υπάρχει περίπτωση να αρνείται να πάει σχολείο και να βρίσκει δικαιολογίες ότι είναι άρρωστο για να παραμείνει σπίτι. Διαταραχές ύπνου και φαγητού είναι επίσης δείγμα ότι το παιδί σας βιώνει πρόβλημα.

Πώς να αντιδράσετε: Οι αντιδράσεις σας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πόσο γρήγορα και πόσο ανώδυνα το παιδί σας θα προσαρμοστεί και θα δεχτεί το νέο μέλος της οικογένειας και μη ξεχνάτε θα πρέπει να προετοιμάσετε το έδαφος από την εγκυμοσύνη.

  • Προσπαθήστε να το καταλάβετε και να το ακούσετε με προσοχή, αποφεύγοντας τις διατυπώσεις όπως ΄ δεν πρέπει να ζηλεύεις το αδελφάκι σου’ ή ‘είσαι ο μεγάλος αδελφός τώρα δεν πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν μωρό’ ‘η ‘πρέπει να αγαπάς την αδερφή σου’
  •  Εξηγήστε στο παιδί πως το μωρό χρειάζεται την βοήθεια όλων σας για να μεγαλώσει γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει μόνο του τις ανάγκες του και ζητήστε την βοήθεια του.
  • Θυμίστε στο παιδί σας πως ήταν μωρό εκείνο και πως χρειαζόταν κ εκείνο την φροντίδα σας. Θα βοηθούσε αν βλέπατε φωτογραφίες όταν ήταν μωρό και να του εξηγήσετε τα στάδια ανάπτυξης.
  • Ονειρευτείτε το μέλλον μαζί, όταν μεγαλώσει η αδελφή σου θα μπορείτε να παίζετε μαζί, να ζωγραφίζετε κ.τ.λ.
  • Περάστε προσωπικό χρόνο με το παιδί σας. Είναι πολύ δύσκολο να βρείτε χρόνο αλλά είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσετε με το παιδί σας πως κάθε Πέμπτη απόγευμα για παράδειγμα θα είναι ο προσωπικός σας χρόνος, έστω μισή ώρα θα είστε οι δυο σας και μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε να πάτε μια βόλτα ή να παίξετε. Μ΄αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα νιώσει πάλι ασφάλεια.
  • Τονίστε το ρόλο του μέσα στην οικογένεια. Δώστε του πρωτοβουλίες και ευθύνες και περάστε το μήνυμα ότι το χρειάζεστε. Για παράδειγμα, πείτε του "χρειάζομαι τη βοήθεια σου σε κάτι" ή ευχαριστήστε το για τη βοήθεια του στο σπίτι (ακόμα κι αν είναι για κάτι τόσο απλό όσο το να βάλει τα παιχνίδια του στο κουτί).

More for you

 
 

Don't Miss