Η Μαρί Κυριακού μιλά αποκλειστικά στο Jenny.gr

Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2012

Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2012

Η Μαρί Κυριακού μιλά αποκλειστικά στο Jenny.gr

Με αφορμή τη μεταφορά της πετυχημένης σειράς παραμυθιών του Μάικ του Φασολάκι, η Μαρί Κυριακού μας μιλά για τον ήρωά της και την αγάπη της προς τα παιδιά.

Πώς πήρατε την απόφαση να μεταφέρετε το παιδικό βιβλίο που έχετε γράψει στην σκηνή του θεάτρου; Θεωρείτε πως αυτή την εποχή μικροί και μεγάλοι έχουν ανάγκη να πάρουν τα αισιόδοξα μηνύματα που περνάει η παιδική θεατρική παράσταση που ανεβάσατε;

ΑΠ: Από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκαν τα βιβλία, υπήρξαν προτάσεις να γίνει και θεατρικό έργο, ο Μάικ ο Φασολάκης. Σας εκμυστηρεύομαι όμως ότι ήταν και μια δική μου, κρυφή επιθυμία. Όταν είδα την ανταπόκριση των παιδιών και πόσο αγάπησαν τον ήρωά μου, τότε έγραψα το θεατρικό έργο «Οι περιπέτειες του Μάικ» που ανεβαίνει φέτος στο Θέατρο ΑΛΙΚΗ. Φροντίσαμε να προσφέρουμε με πολύ σεβασμό και αγάπη, μία μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση, γεμάτη ευαισθησία και κυρίως αισιοδοξία. Γιατί τα παιδιά μας δικαιούνται να ζούν μέσα σε ένα αισιόδοξο περιβάλλον, με όσα δυσάρεστα κι αν συμβαίνουν γύρω μας!

Ο παιδικός σας ήρωας μέσα από τις περιπέτειες του περνάει σημαντικά μηνύματα και έννοιες όπως φιλία, θάρρος, δύναμη να αγωνίζεται κανείς για να ξεπεράσει τις περιπέτειες του κ.τ.λ. Πώς νομίζετε ότι αντιλαμβάνονται αυτές τις έννοιες τα παιδιά; Αυτός ο τρόπος τους βοηθάει να τις κατανοήσουν και να τις υιοθετήσουν;

ΑΠ: Εμείς οι μεγάλοι είμαστε «υποχρεωμένοι», να τροφοδοτούμε τα παιδιά με θετικά μηνύματα, με αξίες, αλλά και με αγάπη. Είναι επίσης βέβαιο ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να αντιληφθούν έννοιες τόσο σημαντικές. ‘Όταν αυτές οι έννοιες περνούν μέσα από έναν φανταστικό ήρωα, μέσα από μια δημιουργική χαρούμενη παράσταση είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοηθούν από τα παιδιά.

Τι είναι αυτό που κάνει μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουν τόσο τον Μάικ το Φασολάκη; Τι τον ξεχωρίζει κατά τη γνώμη σας;

ΑΠ: Ελπίζω ότι μέσα από τα βιβλία μεταδίδω την αγάπη και την τρυφερότητα με την οποία τα γράφω . Προσπάθησα να προσφέρω μέσα από τις σελίδες τους, την αθωώτητα, την αισιοδοξία αλλά και την «σκανταλιά»,που κρύβουν μέσα τους τα παιδιά. Νομίζω λοιπόν ότι εισπράττουν όλα αυτά τα συναισθήματα. Το ένστικτο των παιδιών είναι αλάνθαστο!

Αυτή την εποχή που η κοινωνία μας έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, ο κόσμος έχει ανάγκη από χαρά, διασκέδαση κι αγάπη. Συνήθως οι άνθρωποι γίνονται ακόμη πιο δημιουργικοί όταν έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Εσείς με ποιο τρόπο επηρεαστήκατε από αυτήν την κατάσταση και πως πήρατε την πρωτοβουλία να ανεβάσετε αυτή τη θεατρική παράσταση;

ΑΠ: Δεν ήταν η σημερινή οικονομική κατάσταση η αφορμή να ξεκινήσω να γράφω και να προσφέρω μια αισιόδοξη ματιά στα πράγματα. Είχε ξεκινήσει από πολύ πιο πρίν, από την συναναστροφή μου με παιδιά που αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα. Και αυτά τα παιδιά είχα στη σκέψη μου και ήθελα να τους προσφέρω χαρά, να προσφέρω έναν παραμυθένιο κόσμο , με έναν ήρωα μικρό και αδύναμο αλλά ταυτόχρονα έξυπνο, που αντιμετωπίζει με έναν… ιδιαίτερο τρόπο τις δυσκολίες. Αυτά τα συναισθήματα είχα και για την θεατρική παράσταση. Να προσφέρουμε αισιοδοξία , διασκέδαση και χαρά!

Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους συντελεστές της παράστασης ; Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η συνεργασία σας με τον Σάκη Ρουβά. Πώς προέκυψε μια τέτοια συνεργασία;

ΑΠ: Πραγματικά δεν είχα κάποια συγκεκριμένα κριτήρια! Όταν σκεφτόμουν ποιος θα μπορούσε να υποδυθεί τον Μάικ από την πρώτη στιγμή μου ήρθε στη σκέψη ο Αργύρης Αγγέλου! Και τελικά το ένστικτο μου, έπεσε μέσα! Είναι ένα πολύ ταλαντούχο , γλυκύτατο πλάσμα με τον οποίο ξετρελαίνονται τα παιδιά. Το ίδιο συνέβη και με την Βανέσσα Αδαμοπούλου. ¨Ηξερα από την πρώτη στιγμή ότι θα ήταν η ιδανική Αγάπη! Σε ότι αφορά τον Σάκη Ρουβά, η έκπληξη δεν ήταν ότι τον σκέφτηκα για το ρόλο του μπαμπά του Μάικ , αλλά ότι αποδέχθηκε με μεγάλη προθυμία και χαρά να συμμετάσχει φιλικά σε μια παιδική θεατρική παράσταση. Νομίζω ότι θα πρέπει να ευχαριστήσω πιθανόν και την κόρη του την Αναστασία , που λατρεύει τον Μάικ! Εγώ πάντως χαίρομαι που ο Σάκης ένας μεγάλος στάρ δείχνει και μια άλλη πλευρά του με την συμμετοχή του στην παράσταση.

Τι άλλες εκπλήξεις να περιμένουν να δουν οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι σας φίλοι; Είναι ένα μουσικοχορευτικό θέαμα;

ΑΠ: Πέρα από όλους τους εξαιρετικούς μας ηθοποιούς, είναι μια πλούσια μουσικοχορευτική παράσταση. ’Εχει ονειρεμένα σκηνικά και κουστούμια. Η μουσική και τα τραγούδια ξεσηκώνουν και συγκινούν τα παιδιά και όχι μόνον! Είναι μια παράσταση που τολμώ να πώ, ότι εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους! Αλλωστε ο στόχος μας είναι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που τα χρήματα δεν περισσεύουν, να διασκεδάσουν και να περάσουν καλά ΄όχι μόνον οι μικροί μας φίλοι αλλά και οι μεγάλοι!

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον Μάικ το Φασολάκη;

ΑΠ: Όπως σας προανέφερα, ήθελα να προσφέρω σε παιδιά που δεν ήταν προνομιούχα, την χαρά και την ξεγνοιασιά που είχαν στερηθεί. Να τους δώσω έναν παραμυθένιο κόσμο , αλλά και μια φιλική προτροπή να μην απογοητεύονται και να μην το βάζουν κάτω! Χαίρομαι που αυτό το μήνυμα μπόρεσε και πέρασε σε χιλιάδες παιδιά, χαίρομαι που τους διασκεδάζει, χαίρομαι που τον αγάπησαν!

Πέρα από την ενασχόληση σας με τα παιδικά έργα επιτελείτε κι ένα αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο. Έχετε βιώσει κάποια εμπειρία στα πλαίσια αυτού του έργου που να σας έχει στιγματίσει; ΑΠ: Δυστυχώς πολλά περιστατικά, πολλές πληροφορίες, πολύς πόνος και μεγάλη απελπισία των ανθρώπων. Και όσο περνά ο καιρός τόσο και πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα που ζητούν βοήθεια. Ανθρωποι με οικογένειες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Η μόνη ελπίδα είναι ότι ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν. Και αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που εισπράττουμε!

Έκτη χρονιά για την εκπομπή με ‘Με Αγάπη’ που παρουσιάζετε στον ΑΝΤ1.O κόσμος αγκάλιασε αυτή την εκπομπή ανθρωπιάς και στήριξης στους συνανθρώπους μας. Τι καινούργιο να περιμένουμε να δούμε τη νέα σεζόν στην εκπομπής σας;

ΑΠ: Φέτος εστιάζουμε περισσότερο σε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν στην καθημερινότητά τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει , ότι δεν θα στηρίξουμε και δεν θα προβάλουμε Ιδρύματα στα οποία διαβιούν παιδιά και που αντιμετωπίζουν επίσης τεράστια προβλήματα επιβίωσης τους. Και ένας μόνον άνθρωπος να ωφεληθεί , έστω και ένα παιδί να ωφεληθεί είναι μια μεγάλη υπόθεση για μάς.

Είναι γεγονός πως αποτελείτε ένα αξιόλογο πρότυπο γυναίκας για τη σημερινή εποχή. Εσείς πώς βλέπετε το ρόλο της σύγχρονης γυναίκας σήμερα; Ποιους ρόλους καλείται να "παίξει" και κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτούς;

ΑΠ: Σας ευχαριστώ πολύ! Με τιμάτε με το λόγια σας. Νομίζω ότι σημασία δεν έχει να αποδείξουμε πόσο δυνατές είμαστε αλλά πόσο μπορούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες. Τόσο μέσα στην οικογένεια μας , όσο και στον περίγυρό μας. Και να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη που γνωρίζουμε ότι διαθέτουμε!

More for you

 
 

Don't Miss