Βάλτε μέτρο στα "μπράβο!"

Τρίτη 06 Νοεμβρίου 2012

Τρίτη 06 Νοεμβρίου 2012

Βάλτε μέτρο στα "μπράβο!"

Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το μπράβο για να επιβραβεύσετε τα παιδιά σας; Οι γονείς συνήθως ξεχνούν να επαινέσουν τη καλή συμπεριφορά των παιδιών τους. Τι δημιουργεί όμως αυτό στα παιδιά;

Τα παιδιά καθημερινά αναζητούν τον έπαινο και την επιβράβευση από τους γονείς τους. Συχνά, όμως, οι γονείς επαινούν τα παιδιά με ένα απλό μπράβο χωρίς τις περισσότερες φορές να έχουν αντιληφθεί το λόγο που το λένε. Όταν λοιπόν, οι γονείς επιβραβεύουν το παιδί για την πράξη του,  αυτομάτως δίνουν το κίνητρο στο παιδί να την επαναλάβει. 

Χρησιμοποιείστε με φειδώ τα "Μπράβο": Όταν έρθει το παιδί σας χαρούμενο να σας δείξει την ζωγραφιά του, αντί για ένα απλό "Μπράβο", αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα ώστε να του εξηγήσετε τι ακριβώς σας αρέσει στο έργο του. Μ’ αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα καταλάβει ότι προσέξατε τη ζωγραφιά. 

Η υπερβολική χρήση των επιθέτων: Το να παινεύετε συχνά το παιδί σας  και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, δημιουργείτε μία υπερβολική εικόνα και έτσι πηγαίνοντας στο σχολείο θα αντιμετωπίσει μια άλλη κατάσταση. Όπως καταλαβαίνετε αυτό θα μπερδέψει το παιδί το όποιο πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να καταλάβει τι έχει αλλάξει. Ποσό εύκολο νομίζετε ότι είναι αυτό για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας;

Εξηγείστε στα παιδιά σας: Μιλήστε στα παιδιά σας και εξηγήστε τους τί σας ικανοποίησε στη συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, μην λέτε απλά μπράβο στα παιδιά σας που ήταν ήσυχα στο αμάξι ενώ εσείς οδηγούσατε. Όταν φτάσετε στο σπίτι, πείτε τους «Σας ευχαριστώ πολύ που καθίσατε φρόνιμα στο αυτοκίνητο, έτσι μπορούσα να οδηγήσω με ασφάλεια και χωρίς άγχος». Όταν δίνετε εξηγήσεις κατά αυτόν τον τρόπο, βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του είχε θετικό αποτέλεσμα και έτσι το παιδί θα την επαναλάβει στο μέλλον.

More for you

 
 

Don't Miss