Ο γονιός ως "διαιτητής"

Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2012

Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2012

Ο γονιός ως "διαιτητής"

«Μαμά κοίτα τι μου έκανε το παιδί σου;» Πόσο κοινή φράση είναι αυτή σε όλους τους γονείς; Πόσες φορές έχετε μπει στη θέση του διαιτητή;

Πολλοί γονείς σπαταλούν χρόνο και ενέργεια στο να επιλύσουν τους τσακωμούς και τις διαφωνίες μεταξύ των παιδιών τους. Πολλές φορές οι γονείς παρασύρονται από τα παιδιά τα οποία τους πιέζουν είτε να διαλέξουν στρατόπεδο είτε να πάρουν το ρόλο του δικαστή και να πουν ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος. Στην πραγματικότητα, αυτός ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι γονείς κρύβει μια μεγάλη παγίδα. Μόλις, ο γονιός επιλέξει πλευρά ή συμφωνήσει να κάνει το διαιτητή, η σύγκρουση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη. Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς ώστε να αποφύγετε αυτό το «μπέρδεμα» επίλυσης του προβλήματος; Πρώτα απ’ όλα, όταν τα παιδιά σας βρίσκονται σε μια διαμάχη, τότε πρέπει να καταλάβετε πως το πρόβλημα ανήκει σε εκείνα και πως μόνο εκείνα μπορούν να το λύσουν. Σκεφτείτε το εξής, ένας σύμβουλος γάμου δεν επιλύει τις διαφωνίες μεταξύ του ζευγαριού. Μόνο το ζευγάρι μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτό που κάνει ο σύμβουλος στην ουσία είναι να τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν σωστά τις ανάγκες τους και τα προβλήματα τους. Συνεπώς, για να βοηθήσει ο γονιός στην επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ των αδελφών πρέπει να καταλάβει πρώτον πως η σχέση των γονιών ανήκει στα ίδια και πως εκείνη τη στιγμή η σχέση τους είναι σε κρίση. Ο γονιός πρέπει στην κρίση αυτή να λειτουργεί ως ένας μεσολαβητής μεταξύ των παιδιών. Να διευκολύνει την επικοινωνία τους ενθαρρύνοντας τα να μιλήσουν απευθείας το ένα στο άλλο κι όχι διαμέσου του ίδιου. Ο γονιός προσπαθεί να τα βοηθήσει να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους και «αποκωδικοποιεί» τα φορτισμένα τους λόγια ώστε να πουν το ένα στο άλλο τι τα ενόχλησε. Όταν ο γονιός φτάσει στο σημείο όπου τα παιδιά έχουν ηρεμήσει και επικοινωνούν το πρόβλημα τους τότε ο γονιός μπορεί απλά να παρακολουθεί μένοντας σιωπηλός και αφήνοντας τα να βρουν μόνα τα τους τι λύση για το πρόβλημα τους. Με αυτό τον τρόπο, ο γονιός δεν πέφτει στην παγίδα να πάρει το μέρος κανενός και να σχηματιστούν συμμαχίες. Βοηθώντας τα παιδιά να μεταφέρουν σωστά το πρόβλημα το ένα στο άλλο αποφορτίζοντας τα από τα αρνητικά συναισθήματα τότε αποφεύγει να ακουστούν οι φράσεις «γιατί επειδή είναι μικρός να υποχωρώ εγώ» ή «είσαι πάντα άδικος μαζί μου, δεν νοιάζεσαι για μένα». Επιπλέον, οι γονείς που λειτουργούν ως μεσολαβητές και όχι ως δικαστές ή διαιτητές, στην επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών, τους πετυχαίνουν τρία πράγματα:

• Επίλυση του άμεσου προβλήματος μεταξύ των παιδιών. • Πιο αποτελεσματικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων στο μέλλον από τα ίδια τα παιδιά. • Αμοιβαίο σεβασμό σε όλες τις οικογενειακές σχέσεις.

More for you

 
 

Don't Miss