UPDATE

Ρώτησαν την Τεχνητή Νοημοσύνη «πώς μοιάζει ο τέλειος άνδρας και η τέλεια γυναίκα» - Η απάντηση δεν ήταν και πολύ νοήμουσα


JTeam

29 Μαΐου 2023

Ρώτησαν την Τεχνητή Νοημοσύνη «πώς μοιάζει ο τέλειος άνδρας και η τέλεια γυναίκα» - Η απάντηση δεν ήταν και πολύ νοήμουσα
Σε ξενέρωσε κι εσένα η απάντηση;

Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως η ΑΙ τεχνολογία, παρά τα όποια θέματά της, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Στην ερώτηση, όμως, «πώς μοιάζει ο τέλειος άνδρας και η τέλεια γυναίκα», μπορούμε πάλι να συμφωνήσουμε πως τα έκανε λίγο μαντάρα.

Και ενώ μια τέτοια ερώτηση είναι εξ' αρχής λάθος, όταν η τεχνητή νοημοσύνη κλήθηκε να δώσει μια απάντηση, αντί να πει κάτι του τύπου «Το ιδανικό δεν υπάρχει, όλοι είμαστε τέλειοι με τον δικό μας μοναδικό τρόπο», απάντησε με τον πλέον κλισέ και προβληματικό τρόπο.

Τι εννοούμε; Σύμφωνα με την τεχνητή νοημοσύνη, ο τέλειος άνδρας μοιάζει κάπως έτσι:

Jenny.Gr
@bulimiaproject

Συγγνώμη αλλά ποιος άνδρας δείχνει έτσι στην πραγματική ζωή; Το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με ένα πολύ κακό IG φίλτρο και ο κόσμος προφανώς και απογοητεύτηκε.


Την πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο πείραμα πήρε η ομάδα «The Bulimia Project», που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση σε θέματα διατροφικής διαταραχής. Στην προκειμένη, ήθελε να αναδείξει τα μη ρεαλιστικά πρότυπα σώματος που υπάρχουν παντού στα social media και τα οποία θεοποιούν οι χρήστες, πράγμα φυσικά που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοεκτίμηση πολύ κόσμου.

Όσο για την τέλεια γυναίκα, όπως μπορεί ήδη να φανταστήκατε, δείχνει κάπως έτσι κατά την AI:

Jenny.Gr
@thebulimiaproject


Αν μη τι άλλο, αυτό το πείραμα αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πως το αφήγημα «η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να πάρει τη θέση των ανθρώπων», είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Προς το παρόν, έστω.