UPDATE #NOW

Η συγκινητική ιστορία πίσω από το τραγούδι «Ζητάτε να σας πω»


The Jennettes

29 Αυγούστου 2018

attik_1.jpg

Σαν σήμερα στις 29 Αυγούστου του 1944, αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών ο Κλέων Τριανταφύλλου, γνωστός ως Αττίκ.

Ο πολυγραφότατος συνθέτης, με σπουδές στο Παρίσι, έγραφε και ερμήνευε τα τραγούδια του μπροστά στο κοινό του Παρισιού, το οποίο τον λάτρεψε. Παράλληλα έγινε πολύ γρήγορα γνωστός και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ασθένεια της αδερφής του, όμως, τον έκανε να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου και συνέχισε τις εμφανίσεις του με μεγάλη επιτυχία σε νυχτερινά κέντρα.

Το 1930 δημιουργεί την περίφημη Μάντρα. Εκεί δίπλα στον Αττίκ κάνουν τα πρώτα τους βήματα η Κάκια Μένδρη, η Δανάη, η Νινή Ζαχά, οι αδελφές Καλουτά, ο Μίμης Τραϊφόρος, ο Οικονομίδης κ.α

Ο Αττίκ πάντα εμπνεόταν από τον έρωτά του για κάποια γυναίκα.

Μετά το άδοξο φινάλε που είχε ο πρώτος του γάμος με την Μαρί – Ελέν (παντρεύτηκαν το 1909 και πέθανε έξι μήνες μετά το θάνατο του μωρού τους) απαρηγόρητος πίστευε ότι δεν θα ξαναγαπήσει.

Ερωτεύτηκε όμως και παντρεύτηκε μια πανέμορφη ηθοποιό της εποχής, την Μαρίκα Φιλιππίδου. Εκείνη λίγο καιρό αργότερα τον εγκατέλειψε για τον για να παντρευτεί τον πατέρα της Μελίνας Μερκούρη, Σταμάτη Μερκούρη, τον οποίο και παντρεύτηκε το 1914. Ο Αττίκ βρίσκει παρηγοριά στην τρίτη του σύζυγο, που γνωρίζει, λίγο αργότερα, στην περιοδεία του στη Ρωσία, την χορεύτρια Σούρα.

Η Μάνδρα έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη και ακόμα και η καλή κοινωνία της πόλης σπεύδει για να ανακαλύψει τα νέα ταλέντα.

Ένα βράδυ η Μαρίκα Φιλιππίδου με τον δεύτερο σύζυγό της επισκέπτεται τη Μάντρα και κάθονται στις πρώτες καρέκλες. Οι θαμώνες την αναγνωρίζουν και αρχίζουν τα πειράγματα προς τον Αττίκ, ενώ στη συνέχεια το ζητούν ρυθμικά να ερμηνεύσει το «Είδα μάτια», τραγούδι που είχε γράψει για την Μαρίκα.

Εκείνος που δεν ξεπέρασε ποτέ την αγάπη του για την όμορφη ηθοποιό με βουρκωμένα μάτια εγκαταλείπει το πιάνο του και πηγαίνει στο καμαρίνι του.

Το κοινό παγώνει και δέκα λεπτά αργότερα την αμηχανία διαδέχεται η επιστροφή του καλλιτέχνη στη σκηνή. Ο Αττίκ επιστρέφει στη σκηνή έχοντας δημιουργήσει το νέο του ερωτικό τραγούδι τίτλος του «Ζητάτε να σας πω».Η Μαρίκα Φιλιππίδου ακούγοντας το τραγούδι, αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια. Το σπουδαίο μουσικό και συνθετικό ταλέντο του Αττίκ φάνηκε περίτρανα σε μία από τις πιο ευαίσθητες στιγμές της ζωής του και μάλιστα συγκίνησε όλο τον κόσμο που βρισκόταν μέσα στη «Μάντρα» εκείνο το βράδυ.

Ζητάτε να σας πω

τον πρώτο μου σκοπό

τα περασμένα μου γινάτια

ζητάτε είδα μάτια

με σκίζετε κομμάτια.

Σε μια παλιά πληγή που ακόμα αιμορραγεί

μη μου γυρνάτε το μαχαίρι

αφού ο καθένας ξέρει

τι πόνο θα μου φέρει.

Είναι πολύ σκληρό

να σου ζητούν να τραγουδήσεις έναν παλιό σκοπό

που προσπαθείς να λησμονήσεις.

Στο γλέντι σας αυτό δε θα' τανε σωστό

αντί για άλλο πιοτό να πιω εγώ φαρμάκι

μ' ένα τέτοιο τραγουδάκι.

Γελάτε ειρωνικά και λέτε μυστικά

ίσως με κάποια καταφρόνια

μια και περάσαν χρόνια

εσύ τι κλαις αιώνια.

Γιατί βαρυγκωμείς

δεν είδαμε και μεις μια ομορφιά σ' αυτή τη ζήση

δεν πήραμε απ' τη φύση

καρδιά για ν' αγαπήσει.

Αχ, δεν είν' οι καρδιές όλες το ίδιο καμωμένες

ούτε κι οι ομορφιές στον κόσμο δίκαια μοιρασμένες.

Και μες στη συντροφιά

σε κάθε ρουφηξιά

ξεχνώ μιαν ομορφιά

που γέμιζε μεράκι

το παλιό μου τραγουδάκι.