UPDATE #NOW

Πέθανε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Takis


The Jennettes

9 Αυγούστου 2019

Πέθανε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Takis

Σε ηλικία 94 χρόνων και έχοντας απολαύσει την παγκόσμια αναγνώριση έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Takis, όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Τάκις. Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός παγκοσμίως ως TAKIS, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.

Ήταν πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση της. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του.
Η πρώτη του «γνωριμία» με τα εικαστικά έγινε σε ηλικία περίπου 20 ετών, όταν έρχεται σε επαφή με τα έργα του Picasso και του Giacometti.

Το 1952 προχωρά στη δημιουργία του πρώτου του ατελιέ, με τους παιδικούς του φίλους και καλλιτέχνες Μίνω Αργυράκη και Ραϋμόνδο στην περιοχή της Ανάκασας.Τα πρώτα έργα του Taki είναι προτομές από γύψο και γλυπτά από σφυρήλατο σίδηρο.Το 1954, φτάνοντας στο Παρίσι εντάσσεται για λίγους μήνες στο ατελιέ του Brancusi.


Από το 1955 και μέχρι το τέλος του 1965 ο Takis, πειραματίζεται με όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος και της φύσης τα οποία μας περιβάλλουν, αλλά αδυνατούμε να εντοπίσουμε με γυμνό μάτι.


To 1960, όταν ο Takis πραγματοποιεί την performance L’Impossible – Homme dans l’Espace (Το Αδύνατον – Ο Άνθρωπος στο Διάστημα) σε συνεργασία με το φίλο του Νοτιοαφρικανό ποιητή Sinclair Beiles. Οχτώ χρόνια μετακομίζει στη Μασσαχουσέτη όπου προσκαλείται με υποτροφία ως ερευνητής από το πανεπιστήμιο του ΜΙΤ και πιο συγκεκριμένα από το Κέντρο Προηγμένων Οπτικών Μελετών. Το 1986 ιδρύει στην Ελλάδα το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (KETE).


Τα πρωτοποριακά του έργα φιλοξενούνται στις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου όπως το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης George Pompidou στο Παρίσι, το ΜΟΜΑ και το Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης, τη De Menil Collection στο Χιούστον, την Tate Modern του Λονδίνου, την Peggy Guggenheim Collection στη Βενετία..