UPDATE #NOW

Οι εφαρμογές περιόδου μοιράζονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των γυναικών με το Facebook


The Jennettes

12 Σεπτεμβρίου 2019

Οι εφαρμογές περιόδου μοιράζονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των γυναικών με το Facebook

Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να καταγράψουν την περίοδό τους μοιράζονται πολύ προσωπικά δεδομένα για την υγεία και την σεξουαλική ζωή των γυναικών στο Facebook, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η είδηση δημοσιοποιήθηκε από την εταιρεία Privacy International, η οποία μοιράστηκε τα ευρήματά της με το BuzzFeed News. Σύμφωνα με αυτά, εφαρμογές όπως το MIA Fem και το Maya έστελναν απευθείας στο Facebook δεδομένα σχετικά με τη χρήση των αντισυλληπτικών που έκαναν οι γυναίκες, την περίοδό τους, συμπτώματα όπως πρήξιμο και πόνοι, και πολλά ακόμη.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή του κύκλου, με σκοπό να παρέχουν στις γυναίκες μια καλύτερη εικόνα για την περίοδό τους, καθώς και να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Κάποιες από αυτές όμως μοιράζονται τα δεδομένα με το Facebook προκειμένου το δημοφιλές μέσο να δείχνει πολύ πιο στοχευμένες διαφημίσεις.

Θεωρητικά, τέτοιες πληροφορίες θα έπρεπε να γίνονται αντικείμενο ιδιαίτερα προσεκτικής μεταχείρισης, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Είτε αφορά τα συμπτώματα της περιόδου, είτε τις σεξουαλικές πρακτικές και μεθόδους αντισύλληψης, τα δεδομένα καταλήγουν στο Facebook.

Ορισμένες φορές, τα δεδομένα αυτά μοιράζονται ακόμη και χωρίς τη συναίνεση της γυναίκας, εγείροντας ερωτηματικά σε σχέση με το πώς τελικά οι χρήστες μπορούν να δίνουν ή να μη δίνουν τη συναίνεσή τους. Κανείς δε διαβάζει τις μακροσκελείς πολιτικές ιδιωτικότητας και τους όρους χρήσης, θεωρώντας ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους θα είναι απολύτως αιτιολογημένοι.

Συμφωνα με μια πρώην χρήστρια της εφαρμογής Maya, "είναι διαφορετικό μια εφαρμογή να μοιράζεται τη shopping list μου με το Facebook. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι πολύ προσωπικές και πρέπει να παραμένουν εμπιστευτικές"

Δείτε ακόμη: Καταξιωμένοι φωτογράφοι δείχνουν στο Instagram πώς είναι πραγματικά οι στιγμές στην παραλία