UPDATE #NOW

Άγρια ζώα σώζουν ανθρώπους από βέβαιο θάνατο


The Jennettes

4 Οκτωβρίου 2019

Άγρια ζώα σώζουν ανθρώπους από βέβαιο θάνατο

Η 4η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη σε όλα τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, ενώ πρωτογιορτάστηκε το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα αδέσποτα και τα υπό εξαφάνιση ζώα. Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων έχει σήμερα την τιμητική της κι εμείς συλλέξαμε ιστορίες ηρωισμού άγριων ζώων που έσωσαν ανθρώπους από επικείμενο θάνατο.


1. Τρία λιοντάρια- ήρωες ενός μικρού κοριτσιού

Τον Ιούνιο του 2005, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι στη νοτιοδυτική Αιθιοπία περικυκλώνεται από τέσσερις άνδρες ενώ περπατούσε για να πάει στο σπίτι της από το σχολείο. Μια εβδομάδα μετά, και παρά τις προσπάθειες εντοπισμού από την αστυνομία, οι απαγωγείς του μικρού κοριτσιού τη μεταφέρουν σε άλλο μέρος όταν τρία λιοντάρια εξαπολύουν ένα ανελέητο κυνηγητό εναντίον τους.

jenny.gr

Όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, αντίκρισε τα λιοντάρια να στέκονται κοντά στο τρομοκρατημένο κορίτσι. Όπως δήλωσαν οι αστυνομικοί, «Τα λιοντάρια ούτε που την είχαν ακουμπήσει. Κάθε άλλο, στέκονταν σαν φρουροί μέχρι τη στιγμή που φτάσαμε στο σημείο. Ήταν σαν να έγινε θαύμα, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση, τα λιοντάρια θα της είχαν επιτεθεί». Σύμφωνα με μελετητή της συμπεριφοράς των άγριων ζώων, η στάση αυτή ίσως οφείλεται στο γεγονός πως το κλάμα του κοριτσιού θύμισε στα λιοντάρια την κραυγή μικρών λύκων».

2. Κοπάδι δελφινιών σώζει ναυαγοσώστη και την οικογένειά του από επίθεση καρχαρία

jenny.gr

Το 2004, ο ναυαγοσώστης Rob Howes και η οικογένειά του κολυμπούν σε θάλασσα της Νέας Ζηλανδίας όταν εμφανίζονται επτά δελφίνια και τους περικυκλώνουν. «Συμπεριφέρονταν πολύ περίεργα, είχαν κάνει έναν κύκλο γύρω μας και χτυπούσαν το νερό με τα πτερύγια τους», σύμφωνα με τον Howes. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει μέχρι τη στιγμή που στο νερό άρχισε να φαίνεται η σκιά ενός μεγάλου λευκού καρχαρία. Η καρδιά μου άρχισε να χτυπάει σαν τρελή, κυρίως γιατί δίπλα μου ήταν μία από τις κόρες μου και ήξερα ότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Τότε, τα δελφίνια έστησαν έναν μεγάλο προστατευτικό κύκλο μπροστά από όλη την οικογένεια, τον οποίο και κράτησαν επί 40 λεπτά, αποκρούοντας την επίθεση του καρχαρία. Σύμφωνα με την απάντηση ενός ειδικού από το πανεπιστήμιο του Auckland, «Τα δελφίνια αντέδρασαν έτσι διότι ένιωσαν την απειλή του καρχαρία για κάποιον. Άλλωστε, φημίζονται για τη βοήθεια που θέλουν να προσφέρουν σε οτιδήποτε είναι αβοήθητο γύρω τους. Τα δελφίνια είναι αναμφίβολα, αλτρουιστές»!

3. Φώκια σώζει άνδρα έπειτα από πτώση του στην Golden Gate Bridge

jenny.gr

Ο Kevin Hines, κάτοικος της Καλιφόρνια ξέρει ότι οφείλει τη ζωή του σε αυτό το άγριο ζώο έπειτα από την πτώση του από τη Golden Gate Bridge στο Σαν Φρανσίσκο, εξαιτίας της ψύχωσης και της διαγνωσμένης διπολικής του διαταραχής. «Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2000 κι ενώ ήμουν στην ηλικία των 19, πήρα την απόφαση να πέσω στο κενό από μια γέφυρα αλλά στα πρώτα κιόλας δευτερόλπετα το είχα μετανιώσει. Από θαύμα επέζησα και παρά τους πολλούς τραυματισμούς μου, κατάφερα να ανέβω στην επιφάνεια του νερού. Ωστόσο, δεν ήταν τόσο εύκολο να παραμείνω στην επιφάνεια, καθώς τα νερά ήταν πολύ παγωμένα. Τότε, ένιωσα κάτι να ακουμπά τα πόδια μου. Θα μπορούσε να είναι καρχαρίας, αλλά για καλή μου τύχη ήταν μία φώκια που με ανασήκωσε, δίνοντάς μου την απαραίτητη ώθηση που χρειαζόμουν για να σωθώ». Ένας περαστικός που είδε το περιστατικό κάλεσε την άμεση βοήθεια και η ομάδα διάσωσης έβγαλε έγκαιρα τον Kevin από το νερό, κερδίζοντας και πάλι το δικαίωμα στη ζωή χάρη σε αυτό το θαλάσσιο πλάσμα.

4. Ελάφι γλιτώνει γυναίκα από βέβαιο στραγγαλισμό

jenny.gr

Ήταν Φεβρουάριος του 2012, όταν μια γυναίκα πήγε να στραγγαλιστεί από έναν άδρα που προσπάθησε να κλέψει το πορτοφόλι της, ενώ περπατούσε στην Oxford Street. Τα σχέδια του επίδοξου κλέφτη χάλασαν όταν ένα ηρωικό ελάφι εμφανίστηκε από ένα θάμνο, τρομοκρατώντάς τον. Όπως ισχυρίστηκε ο αστυνομικός Jon Varley, δεν έχει κληθεί ποτέ ξανά να αντιμετωπίσει παρόμοιο περιστατικό στη 17χρονη επαγγελματική του πορεία. Η γυναίκα πέρα από κάποιες μελανιές και σημάδια στο λαιμό της, κατάφερε να σώσει το πορτοφόλι της χάρη στη δράση του γενναίου ελαφιού.

5. Κάστορες σώζουν ορφανό αγόρι με μια αγκαλιά

jenny.gr

Ένα νεαρό αγόρι στην επαρχία Οντάριο του Καναδά, ο Rheal Guindon έκανε κάμπινγκ με τους γονείς του όταν εκείνοι αποφάσισαν να πάνε για ψάρεμα. Ο Rheal προτίμησε να μείνει πίσω αλλά έγινε μάρτυρας του πιο τραγικού συμβάντος. Είδε από μακριά τη βάρκα των γονιών του να βουλιάζει με τους ίδιους να πνίγονται. Κυριευμένο από πανικό, το αγόρι προσπάθησε να πάει με τα πόδια μέχρι τη διπλανή πόλη για να ζητήσει βοήθεια, αλλά συνειδητοποίησε πως θα έφτανε η νύχτα για να τα καταφέρει. Ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος, όταν ο Rheal ένιωσε «ένα ζεστό και χνουδωτό άγγιγμα» επάνω του. Νομίζοντας ότι είναι σκύλος, αποκοιμήθηκε μέχρι το πρωί. Όταν ξύπνησε το πρωί, συνειδητοποίησε ότι ήταν αγκαλιασμένος από τρεις άγριους κάστορες που τον είχαν σώσει από βέβαιο θάνατο, καθώς η θερμοκρασία είχε πέσει υπό το μηδέν τη νύχτα.    

Οι παραπάνω ιστορίες αποδεικνύουν πως ένα άγριο ζώο μπορεί να γίνει εύκολα φίλος του ανθρώπου εάν «αφουγκραστεί» ότι κάποιος ή κάτι γύρω του είναι αβοήθητο και κινδυνεύει. Τα στρερεότυπα λοιπόν, δε βρίσκουν θέση πουθενά, ούτε καν στον άγριο κόσμο του ζωικού βασιλείου.

Δείτε ακόμη: Αυτά τα ζώα κοιμούνται αγκαλιά με τα λούτρινα αρκουδάκια τους