10 εντυπωσιακά στοιχεία που δε γνωρίζαμε για το μητρικό γάλα, ή αλλιώς «χρυσό υγρό»

Έλενα Κρητικού
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019

Διανύοντας την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, αξίζει κανείς να γνωρίζει πως ο θηλασμός μίας μητέρας αποτελεί μια μαγική διαδικασία, όχι μόνο για τη μητέρα αλλά και για το βρέφος. Από τον έντονο συναισθηματικό δεσμό που χτίζει μία μαμά με το βρέφος της από τις πρώτες ώρες της γέννησής του μέχρι και τα οφέλη που έχει στην υγεία του μωρού, υπάρχουν πολλοί λόγοι που το μητρικό γάλα χαρακτηρίζεται «χρυσό υγρό». 

Πολλά από τα παρακάτω στοιχεία είναι άγνωστα για τον μητρικό θηλασμό και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

1.    Με τον θηλασμό μια μητέρα καίει 500- 600 θερμίδες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι πολλές μαμάδες χάνουν κιλά χωρίς να χρειάζεται να κάνουν καμία επιπρόσθετη άσκηση.

2.    Το μητρικό γάλα είναι μια ουσία που περιέχει ζωντανά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των βλαστοκυττάρων.

3.    Το μητρικό γάλα περιλαμβάνει επίσης, αντισώματα αλλά και λευκά αιμοσφαίρια που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις. Σε περίπτωση που η μητέρα ή το μωρό αρρωστήσουν, τα επίπεδα αυτών των κυττάρων αυξάνονται μέσα στο γάλα.

4.    Το «πρωτόγαλα» περιέχει ειδικές πρωτεΐνες που προστατεύουν το έντερο του μωρού από βλαβερα βακτήρια.

5.    Ο γυναικείος εγκέφαλος απελευθερώνει ορμόνες όπως η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη κατά τον θηλασμό, που κάνουν πιο δυνατό το συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα άγχους.

6.    Η μυρωδιά και η γεύση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ανάλογα με τις τροφές που τρώμε. 

7.    Όταν το μωρό αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, η μαμά μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό γάλα στις συνταγές με το μητρικό της που έχει πάντα την κατάλληλη θερμοκρασία.

8.    Το μητρικό γάλα δεν έχει πάντα λευκό χρώμα. Μπορεί να είναι μπλε, πράσινο, κίτρινο, ροζ ή πορτοκαλί, κι εξαρτάται πάντα από το τι επιλέγει να τρώει και να πίνει η μητέρα. 

9.    Η παραγωγή της ποσότητας του μητρικού γάλακτος δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος του στήθους μας. Μια μαμά με μικρό στήθος μπορεί να έχει ακριβώς το ίδιο, ή και περισσότερο γάλα από μια μαμά με μεγάλο στήθος.

10.    Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, καρκίνο στις ωοθήκες, επιλόχεια κατάθλιψη ή καρδιακά προβλήματα. Μάλιστα, όσο περισσότερο θηλάζει μια μητέρα στη ζωή της, τόσο περισσότερη προστασία λαμβάνει. 

Οι δεσμοί του μωρού με τη μητέρα γίνονται έντονοι, εξαιτίας των εκκρινόμενων ορμονών, και οι ιδιότητες του μητρικού γάλακτος μεταμορφώνουν τη σχέση των δύο σε μια μαγική, αλλά και θεραπευτική διαδικασία.