UPDATE #NOW

Τι κάνεις όταν δεν μπορείς να πας διακοπές; Έξυπνες λύσεις αν μείνεις στην πόλη το φετινό καλοκαίρι


12 Ιουλίου 2020

Τι κάνεις όταν δεν μπορείς να πας διακοπές; Έξυπνες λύσεις αν μείνεις στην πόλη το φετινό καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Η πανδημία του Κορωνοϊού έχει επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης.

Ο καθένας έχει πληγεί με διαφορετικό τρόπο από αυτή τη συνθήκη και οι συνέπειες των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή διαφέρουν κατά περίπτωση. Όλοι όμως, έχουμε μπει σε μια διαδικασία αναθεώρησης των πρακτικών μας σε κάποιο πεδίο της ζωής μας. 

Κι ενώ ξέρουμε ή ελπίζουμε ότι οι περισσότερες αλλαγές είναι διαχειρίσιμες, η αλήθεια είναι ότι η απογοήτευση μπορεί να είναι πολύ μεγάλη όταν ανατρέπονται τα σχέδια των καλοκαιρινών μας διακοπών. 

Το καλοκαίρι θεωρείται η εποχή της ξεγνοιασιάς, της επαφής μας με τη φύση και με το ανέμελο κομμάτι του εαυτού μας. Η εποχή της απόλαυσης των αισθήσεων, που φαίνεται να λειτουργούν πιο έντονα από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Και βέβαια πρόκειται για την περίοδο που όλοι περιμένουμε να απολαύσουμε τις διακοπές μας, τις οποίες μάλιστα πολλοί από εμάς σχεδιάζουμε πολλούς μήνες πριν από την έλευση του καλοκαιριού. Άλλωστε η αναμονή των καλοκαιρινών διακοπών και η προετοιμασία τους είναι κομμάτι της απόλαυσης που μας προσφέρουν. 

Παρ’ ότι πολλοί από εμάς είχαν ήδη κάνει σχέδια διακοπών και άλλοι περίμεναν τις άδειές τους για να ενδώσουν σε καλοκαιρινές περιπέτειες, σε μακρινές παραλίες και νησιά, ίσως έφτασε η ώρα να αναθεωρήσουμε ό,τι φανταζόμασταν για το φετινό καλοκαίρι. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Αρκετοί συμπολίτες μας βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, κάποιοι λαμβάνουν μειωμένους μισθούς και άλλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω επιβαρυμένης υγείας και  υποκείμενων νοσημάτων που καθιστούν τον συγχρωτισμό τους με πολύ κόσμο εξαιρετικά επικίνδυνο. Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω, το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι όσο ανέμελα ήταν τα προηγούμενα, καθώς όλοι καλούμαστε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την ατομική μας υγιεινή που επηρεάζει και επηρεάζεται από την κατάσταση της δημόσιας υγείας.

Είναι τα παραπάνω λόγος να αισθανόμαστε απογοήτευση; Σαφώς και είναι. Είναι τα παραπάνω λόγος για να πιστέψουμε ότι το φετινό θα είναι ένα χαμένο καλοκαίρι; Όχι απαραίτητα. Αναμφίβολα, θα είναι ένα καλοκαίρι που θα στερηθούμε εμπειρίες και συνήθειες του παρελθόντος. Ταυτόχρονα όμως, μπορεί να γίνει ένα καλοκαίρι που θα δημιουργήσουμε νέες συνήθειες και εμπειρίες απόλαυσης, ανεμελιάς και ευχαρίστησης με άλλους τρόπους. Ίσως πιο απλούς, ίσως λιγότερο κοστοβόρους, σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικούς για την ψυχολογία μας και την ψυχική μας υγεία

Ο χρόνος που θα χρειαζόμασταν για να βρούμε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και διαμονή στα νησιά, μπορεί να γίνει χρόνος για να σκεφτούμε απλές, καθημερινές δραστηριότητες που θα μας προσφέρουν ηρεμία, χαρά, ακόμα και αναζωογόνηση. Θα γίνει ο χρόνος που θα προσφέρουμε στον εαυτό μας για να σχεδιάσουμε την προσωπική μας καλοκαιρινή ρουτίνα φτιαγμένη με αγάπη, φροντίδα και πολλές ευχάριστες στιγμές μέσα στη μέρα. 

Οι βουτιές στις δαντελωτές παραλίες των νησιών μπορεί να μείνουν ένα όνειρο για φέτος, όμως μπορούν να αντικατασταθούν με βόλτες σε παραλίες που βρίσκονται κοντά στην πόλη μας. Το ηλιοβασίλεμα σε κάθε άκρη της θάλασσας έχει τη δική του ομορφιά. 

Οι παραλίες με χρυσή αμμουδιά και άσπρα βότσαλα μας φιλοξένησαν πέρυσι το καλοκαίρι. Φέτος, ίσως είναι η ώρα να φτιάξουμε ένα δροσερό περιβάλλον στο μπαλκόνι μας. Μια μικρή, οικονομική ομπρέλα παραλίας, μια ψάθινη καρέκλα και μια πολύχρωμη φουσκωτή μπάλα μπορούν να μεταμορφώσουν τον προσωπικό μας χώρο σε καλοκαιρινό θέρετρο μόνο για εμάς. 

Τα δροσερά κοκτέιλ στα μικρά μπαράκια των Κυκλάδων θα μας περιμένουν σίγουρα το επόμενο καλοκαίρι. Φέτος, μπορούμε να μάθουμε τη συνταγή του αγαπημένου μας και να το απολαύσουμε στη βεράντα. Το μέρος δεν έχει μεγάλη σημασία όταν έχουμε επιλέξει την παρέα μας. Ακόμα και αν πρόκειται για ένα καλό βιβλίο.

Τα μπλε παράθυρα στα ελληνικά νησιά είναι πάντα στολισμένα με  φρεσκοποτισμένα χρωματιστά γλαστράκια. Βασιλικός, νυχτολούλουδο, γιασεμί. Δροσερά και αρωματικά, ξυπνάνε τις αισθήσεις μας και γεμίζουν τα βράδια μας με γνώριμες καλοκαιρινές νότες. Μπορούν να γίνουν η παρέα μας για τις νύχτες που θα περάσουμε στην πόλη και να στολίσουν το αγαπημένο μας παράθυρο, αυτό που θα ονομάσουμε επίσημα ως παράθυρο καλοκαιρινών διακοπών.

Η γεύση των φρούτων αυτήν την εποχή σε ταξιδεύει ακόμα και ως ανάμνηση. Κεράσια, φράουλες, ροδάκινα, καρπούζι, πεπόνι, σύκα και σταφύλι. Γεμάτα χρώματα και μυρωδιές, γεμάτα βιταμίνες και γεύση. Εκτός από τη δροσιά που μας προσφέρουν, ενισχύουν και την φυσική άμυνα του οργανισμού μας, μια ιδιότητα πιο απαραίτητη σε εμάς από ποτέ. Μια κανάτα γεμάτη από φρουτοχυμό της επιλογής μας, χρωματιστά ποτήρια και πολλά παγάκια να κουδουνίζουν καθώς τα γεμίζουμε, θα δώσουν σίγουρα χρώμα και γεύση καλοκαιριού στις ζωές μας.

Δοκιμές νέων συνταγών για καλοκαιρινές σαλάτες και γλυκά, επιτραπέζια παιχνίδια με φίλους στον κήπο, προβολές ταινιών κάτω από τα αστέρια στο μπαλκόνι μας, μουσικές και ήχοι της θάλασσας δίπλα στο μαξιλάρι μας, είναι μόνο μερικές απλές δραστηριότητες που μπορούν δραστηριότητες που μπορούν να μας κάνουν να αγαπήσουμε και αυτό το καλοκαίρι.

Ακόμα και η αναπόληση παλαιότερων καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να μας χαρίσει γλυκές στιγμές χαράς για όσα έχουμε ζήσει και αισιοδοξίας για όσα θα φέρει το μέλλον. Οι φωτογραφίες με φίλους στις παραλίες και άλλα μέρη που έχουμε επισκεφθεί, θα μας φέρουν ευχάριστες αναμνήσεις αλλά και έμπνευση για όσα θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Είναι άλλωστε μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι οι ευχάριστες στιγμές του σήμερα είναι οι ζωογόνες αναμνήσεις του αύριο. Και μια αφορμή να αναλάβουμε δράση, ώστε καμιά στιγμή να μην πάει χαμένη.

Αν πάρουμε χρώματα, μπορούμε να δημιουργήσουμε εικόνες πάνω σε βότσαλα που θα μαζέψουμε από μια κοντινή παραλία. Αν βρούμε σε περιοδικά καλοκαιρινές εικόνες που μας αρέσουν, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κολάζ με το δικό μας ιδανικό καλοκαίρι. Και αυτό μπορεί να γίνει η αφορμή για να το σχεδιάσουμε και να το ζήσουμε κάποτε στο μέλλον. Μέχρι τότε αγκαλιάζουμε τις στιγμές μας και δίνουμε στην καθεμία τα χρώματα που αγαπάμε. Και βρίσκουμε τους δικούς μας τρόπους να ταξιδέψουμε αυτό το καλοκαίρι, έστω και νοερά. Κάποιες φορές τα ταξίδια του μυαλού είναι τα πιο συναρπαστικά! 

Άννα Δοξαστάκη, Ψυχαναλυτικής Κατεύθυνσης Θεραπεύτρια μέσω Τέχνης &

Δημιουργός του Κέντρου Θεραπείας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης, Art Can Talk Dramatherapy and Wellness Centre

https://www.facebook.com/artcantalk.gr/?eid=ARASQs89-Do8kahLSNRxULAo5MaDurQfys7AjJEO2do52OFBhp3fMaHCQ8rbjG1kN3-0jJ0v_Ypb7ecf 

 http://artcantalk.gr/