UPDATE #NOW

Ποιος είναι ο διάδοχος της Angela Merkel, Armin Laschet


The Jennettes

18 Ιανουαρίου 2021

Ποιος είναι ο διάδοχος της Angela Merkel, Armin Laschet

Ο Armin Laschet διαδέχτηκε την Angela Merkel στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας. Έπειτα από δύο ψηφοφορίες, ο Laschet έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου, αφήνοντας δεύτερο τον Φρίντριχ Μερτς που έλαβε 466 ψήφους.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου. Ο Armin Laschet όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσιάστηκε στο συνέδριο του CDU ως "φυσικός διάδοχος" της Angela Merkel. Χρησιμοποίησε αρκετές φορές τη λέξη "εμπιστοσύνη", τονίζοντας τη σημασία του να παραμείνουν τα πρόσωπα οικεία.

Οι 1.001 σύνεδροι και εκλέκτορες δεν έλαβαν σοβαρά υπόψιν τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν τον Laschet τελευταίο στην προτίμηση των πολιτών. Ακόμη και η Angela Merkel φαίνεται πως ήταν υπέρ της εκλογής του. Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας υποστηρίζει χαλαρότερα μέτρα περιορισμού για την πανδημία καθώς και πιο επιφυλακτική στάση στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.

Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσφυγικής πολιτικής της Καγκελαρίου, αλλά το 2017 η προεκλογική του καμπάνια επικεντρώθηκε στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και κατάχρησης ασύλου. Στο παρελθόν είχε "κερδίσει" τα παρατσούκλια "τουρκο-'Αρμιν" και "'Αρμιν Πασάς", λόγω της φιλελεύθερης στάσης του απέναντι στους μετανάστες, ενώ το 2014 δέχτηκε δριμεία κριτική στη Γερμανία, όταν μέσω Twitter, απευθύνθηκε στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κατηγορώντας τον ότι η Αμερική στήριζε το "Ισλαμικό Κράτος" και την "Αλ Νούσρα" κατά του Προέδρου 'Ασαντ στην Συρία.

Ως πρώην δημοσιογράφος, βουλευτής, ευρωβουλευτής, κρατιδιακός υπουργός και τώρα Πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, έχει σημαντική επιρροή στην οργάνωση των Χριστιανοδημοκρατών της περιοχής του, η οποία εκπροσωπείται στο συνέδριο με 300 από τους 1.001 συνέδρους. "Υποψήφιο του ζιγκ ζαγκ" τον χαρακτήριζαν οι αντίπαλοί του, λόγω των συχνών παλινωδιών, οι οποίες άλλωστε του είχαν κοστίσει τελευταία σε δημοσκοπικά ποσοστά, δεν κατάφεραν όμως να του στερήσουν την ηγεσία του κόμματος.

Μετά την εκλογή του νέου αρχηγού του CDU, τα βλέμματα στρέφονται στην Καγκελαρία. Η Angela Merkel είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την πολιτική, έπειτα από 16 χρόνια και το κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει υποψήφιο Καγκελάριο, εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου.

"Κανείς από τους τρεις υποψηφίους αρχηγούς του CDU" δεν θα είναι υποψήφιος Καγκελάριος, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής 'Αλμπερτ φον Λούκε, ο οποίος είχε και προβλέψει ότι ο κ. Λάσετ θα κέρδιζε μεν την εσωκομματική μάχη, καθώς αποτελούσε, όπως έλεγε, μια καλή λύση - γέφυρα, η οποία θα εγγυάτο την ενότητα του κόμματος, αλλά είναι πολύ αδύναμος για να γίνει Καγκελάριος.

Η μάχη λοιπόν για τον υποψήφιο --και πιθανότατα επόμενο-- Καγκελάριο είναι τυπικά ανοιχτή.

Την ίδια ώρα, ο δημοφιλέστερος πολιτικός για την Καγκελαρία, δεν έχει ακόμη εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του. Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός του αδελφού κόμματος του CDU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits