UPDATE #NOW

Το κίνημα Black Lives Matter προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης


The Jennettes

1 Φεβρουαρίου 2021

Το κίνημα Black Lives Matter προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης

Το Black Lives Matter έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2021από νορβηγικό μέλος του κοινοβουλίου, τον Petter Eide, ο οποίος δήλωσε ότι προτείνει τον οργανισμό επειδή «φέρνει μπροστά μια νέα συνείδηση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη φυλετική δικαιοσύνη».

Το κίνημα Black Lives Matter έχει προταθεί για το βραβείο ειρήνης του Νόμπελ του 2021 για τον τρόπο με τον οποίο η έκκλησή του για συστημική αλλαγή έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ο Νορβηγός βουλευτής Petter Eide, ανέφερε ότι το κίνημα ανάγκασε χώρες εκτός των ΗΠΑ να παλέψουν ενάντια του ρατσισμού και στις δικές τους κοινωνίες, καθώς έχει γίνει πολύ σημαντικό και παγκόσμιο για την καταπολέμηση της φυλετικής διάκρισης.

Το κίνημα Black Lives Matter ιδρύθηκε το 2013 από την Alicia Garza, την Patrisse Cullors και την Opal Tometi ως απάντηση στην αθώωση στις ΗΠΑ του άντρα που πυροβόλησε τον Trayvon Martin. Κέρδισε ευρύτερη αναγνώριση το 2014 μετά από διαμαρτυρίες για τους θανάτους των Michael Brown και Eric Garner, και ήταν η πηγή μιας σειράς παγκόσμιων διαμαρτυριών το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ύστερα από τους θανάτους των George Floyd και Breonna Taylor.

Ο Eide είπε ότι το Black Lives Matter προωθεί την κληρονομιά παλαιότερων κινήσεων φυλετικής δικαιοσύνης, όπως το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και το κίνημα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Ο Martin Luther King Jr. κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1964, και οι Albert Luthuli και Nelson Mandela κέρδισαν το βραβείο το 1960 και το 1993, αντίστοιχα, για τις εκστρατείες τους κατά των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική.

Ο Νορβηγός βουλευτής είπε ότι ένα άλλο πράγμα που τον εντυπωσίασε για το κίνημα Black Lives Matter ήταν ο τρόπος «που κατάφεραν να κινητοποιήσουν ανθρώπους από όλες τις ομάδες της κοινωνίας, όχι μόνο Αφροαμερικάνους, όχι μόνο καταπιεσμένους ανθρώπους, ήταν ένα ευρύ κίνημα, με έναν τρόπο που ήταν διαφορετικός από τους προκατόχους τους».

«Κρατάμε το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα στην παγκόσμια ιστορία. Σήμερα, είμαστε υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης», έγραψε το Black Lives Matter στο Twitter την Παρασκευή. «Οι άνθρωποι ξυπνούν από την παγκόσμια έκκλησή μας: για φυλετική δικαιοσύνη και για τον τερματισμό της οικονομικής αδικίας, του περιβαλλοντικού ρατσισμού και της λευκής υπεροχής. Τώρα αρχίζουμε (σηκωμένη γροθιά)».

Η γραπτή δήλωση του Eide καταλήγει στο συμπέρασμα: 

«Η απονομή του βραβείου ειρήνης στο Black Lives Matter, ως η ισχυρότερη παγκόσμια δύναμη κατά της φυλετικής αδικίας, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ειρήνη βασίζεται στην ισότητα, την αλληλεγγύη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι όλες οι χώρες πρέπει να σέβονται αυτές τις βασικές αρχές».

Άλλες προσωπικότητες που συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ο Ρώσος αντιφρονών Alexei Navalny, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Greta Thunberg.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr