Τον Νοέμβριο του 2019 διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο στην γνάθο. Ακολούθησε βιοψία, η οποία διέγνωσε Αδενοκυστικό Καρκίνωμα. Ο νεαρός υποβλήθηκε στις απαραίτητες χημειοθεραπείες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες ιατρούς, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση στο σημείο που βρίσκεται το καρκίνωμα καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του. Δεδομένης της μεταστατικής φύσης της νόσου, απαραίτητη κρίθηκε η συνέχιση των θεραπειών και συγκεκριμένα συστήθηκε να υποβληθεί σε ακτινοβολίες με φωτόνια.
Η οικογένεια του Αλέξανδρου, αναζητώντας τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης, προχώρησε σε ενδελεχή έρευνα σχετικά με την συγκεκριμένη πάθηση. Η έρευνα αυτή οδήγησε σε μια εξειδικευμένη θεραπεία, αποκαλούμενη ως θεραπεία πρωτονίων, η οποία πραγματοποιείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έσσεν, στη Γερμανία (University Medicine Essen, West German Proton Therapy). Το αρμόδιο Πανεπιστημιακό τμήμα εξέτασε τον φάκελο του Αλέξανδρου και έπειτα από μελέτη των ευρημάτων κατέληξε πως «η θεραπεία πρωτονίων είναι η προτιμώμενη μέθοδος αγωγής περισσότερο από μια συμβατική ακτινοθεραπεία. Η θεραπεία πρωτονίων είναι ένα είδος ακτινοθεραπείας με φορτισμένα σωματίδια, με την οποία μπορεί να επιτευχθεί μία περισσότερο επιλεκτική κατανομή της δόσης, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους ακτινοθεραπείας και με αυτό τον τρόπο ο υγιής ιστός μπορεί να προστατευτεί περισσότερο.»
Το συνολικό κόστος της θεραπείας αγγίζει το ποσό των 29.000 Ευρώ. Στην προαναφερόμενη τιμή, δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και διατροφής του Αλέξανδρου και της μητέρας του, η οποία είναι υποχρεωτικό να τον συνοδεύει καθ΄όλη την διάρκεια της θεραπείας του και της διαμονής του στη Γερμανία. Η διευθύντρια της κλινικής και εργαστηρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας καθώς και ο θεράπων ιατρός συνέστησαν ανεπιφύλακτα την θεραπεία πρωτονίων για την περίπτωση του Αλέξανδρου, βάσει της θέσης και της έκτασης της νόσου αλλά και του νεαρού της ηλικίας του.
Ο δημόσιος φορέας ασφάλισης απέρριψε το αίτημα κάλυψης εξόδων της θεραπείας, με την αιτιολογία ότι η συγκεκριμένη νόσος οφείλει και μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλη ακτινοθεραπευτική επιλογή, στην Ελλάδα. Ωστόσο η πρόταση του θεράποντος ιατρού στην Ελλάδα είναι η θεραπεία ακτινοβολιών με πρωτόνια, η οποία, όπως χαρακτηριστικά βεβαιώνει η διευθύντρια του εργαστηρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, δεν υπάρχει στην ελληνική επικράτεια.
Δείτε με ποιον τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε στο praxiagapis.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://www.facebook.com/praxiagapis/photos/a.2203254669707519/4079696092063358/