UPDATE #NOW

5 τρόποι να μειώσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα


The Jennettes

5 Ιουνίου 2021

5 τρόποι να μειώσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή και η ιδανική ημέρα για να πάρετε ορισμένες θετικές για τη ζωή σας αποφάσεις. Το περιβάλλον ζητάει βοήθεια και αυτό έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Πως μπορούμε όμως να το βοηθήσουμε να πάρει μία ανάσα; Η απάντηση είναι μειώνοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα. Οικολογικό αποτύπωμα είναι ο αντίκτυπος ενός ατόμου ή μιας κοινότητας στο περιβάλλον. Αν σκεφτούμε το φαγητό, το νερό, την ενέργεια και τους πόρους που καταναλώνουμε στην καθημερινότητα μας, ίσως συνειδητοποιήσουμε πόσο επιβαρύνουμε τον πλανήτη μας. Υπάρχουν όμως κάποιες συνήθειες που ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσουμε και που αν και μικρές αποδεικνύονται σωτήριες. 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η σημερινή και η ιδανική ημέρα για να πάρετε ορισμένες θετικές για τη ζωή σας αποφάσεις. Το περιβάλλον ζητάει βοήθεια και αυτό έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς μπορούμε όμως να το βοηθήσουμε να πάρει μία ανάσα;

Η απάντηση είναι, μειώνοντας το οικολογικό μας αποτύπωμα. Οικολογικό αποτύπωμα είναι ο αντίκτυπος ενός ατόμου ή μιας κοινότητας στο περιβάλλον. Αν σκεφτούμε το φαγητό, το νερό, την ενέργεια και τους πόρους που καταναλώνουμε στην καθημερινότητα μας, ίσως συνειδητοποιήσουμε πόσο επιβαρύνουμε τον πλανήτη μας. Υπάρχουν όμως κάποιες συνήθειες που ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσουμε και που αν και μικρές, αποδεικνύονται σωτήριες. 

1. Πείτε όχι στις πλαστικές σακούλες

Μειώνοντας την ποσότητα του πλαστικού στη ζωή σας, βοηθάτε το περιβάλλον περισσότερο από ό, τι αντιλαμβάνεστε. Το πλαστικό, όχι μόνο δεν αποσυντίθεται ποτέ, αλλά κατασκευάζεται με την καύση ορυκτών καυσίμων και χημικών ουσιών που είναι ιδιαίτερα βλαβερά και για τον αέρα. Αγοράστε μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα παντοπωλείου, που μπορείτε να προμηθευθείτε σε σχεδόν οποιοδήποτε μπακάλικο. Εάν αισθάνεστε δημιουργική, μπορείτε να βρείτε στο Pinterest τον τρόπο να φτιάξετε τη δική σας, από μαλακές μαξιλαροθήκες και μπλουζάκια.

jenny.gr

2. Πείτε όχι στα πλαστικά μπουκάλια 

Κουβαλήστε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι όπου κι αν πάτε. Αγοράστε μια επαναχρησιμοποιήσιμη φιάλη καλής ποιότητας χωρίς πλαστικό, ίσως κατασκευασμένη από γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι. Θα σώσει το περιβάλλον και θα διαρκέσει περισσότερο. Για μια φτηνή επιλογή μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα βάζο. 

jenny.gr

3. Κάνετε πιο σύντομα ντους

Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τη σπατάλη νερού εξοικονομώντας χρόνο, χρήμα και βοηθώντας το περιβάλλον. Γνωρίζατε ότι δεν χρειάζεται να λούζετε τα μαλλιά σας καθημερινά; Στην πραγματικότητα είναι κακό για τα μαλλιά σας. Το λούσιμο των μαλλιών είναι συνήθως αυτό που χρειάζεται περισσότερο χρόνο στο ντους, οπότε την επόμενη φορά απλά δέστε τα μαλλιά σας και πλύνετε μόνο το σώμα σας.

Λούστε τα μαλλιά σας κάθε δεύτερη μέρα. Απλώς αναρωτηθείτε, αν πρέπει πραγματικά να είστε κάτω από το νερό για μισή ώρα. Για να δείτε πόσο νερό χρησιμοποιείτε όταν κάνετε ντους, απλώς κλείστε με την τάπα την αποχέτευση και παρακολουθήστε πόσο θα γεμίσει η μπανιέρα. Μπορεί να εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.

jenny.gr

4. Μειώστε τις συσκευασίες των τροφίμων

Δοκιμάστε να επιλέξετε χύμα τρόφιμα. Φέρτε ένα βάζο και γεμίστε το. Πολλά μέρη έχουν αρχίσει να έχουν επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες. Όχι, μόνο θα μειώσετε δραστικά τα απόβλητα, αλλά θα αναγκαστείτε επίσης να τρώτε πολύ πιο υγιεινά. Μπορείτε ακόμη και να μειώσετε τη συσκευασία τροφίμων όταν ετοιμάζετε το γεύμα σας για την εργασία ή το σχολείο. Υπάρχουν εταιρείες που φτιάχνουν πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία μεσημεριανού γεύματος, επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες σνακ ακόμη και χαρτοπετσέτες. 

jenny.gr

5. Μειώστε την ενέργεια που καταναλώνετε 

Κρατήστε το φως ανοιχτό μόνο στο δωμάτιο που βρίσκεστε. Μην ζεσταίνετε το σπίτι όταν βρίσκεστε έξω. Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες LED. Φορέστε πιο ζεστά ρούχα αντί να ανοίξετε αμέσως τη θέρμανση. Ανοίξτε τα παράθυρα το καλοκαίρι αντί για το air condition. Αποσυνδέστε από το ρεύμα τα ηλεκτρονικά που δεν χρησιμοποιείτε τακτικά. Αυτά αρκούν για να κάνετε τη διαφορά! 

jenny.gr

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr