UPDATE #NOW

H δύναμη του ελληνικού #MeToo: Ο ποινικός κώδικας αλλάζει και δίνει φωνή στα θύματα


The Jennettes

28 Ιουλίου 2021

H δύναμη του ελληνικού #MeToo: Ο ποινικός κώδικας αλλάζει και δίνει φωνή στα θύματα

Όταν, τον Ιανουάριο, η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Ήταν η φωνή που ενέπνευσε τόσες ακόμη, έγινε το πρόσωπο του κινήματος #MeToo της Ελλάδας και έφερε την αλλαγή. Γυναίκες και άνδρες μίλησαν για όσα βίωσαν και ο φόβος άρχισε, σιγά – σιγά, να σβήνει.

Τώρα, η διαφορά έγινε και στον ποινικό κώδικα. 

Με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις επιδιώκεται η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, καθώς και του συνόλου των πολιτών.

Συγκεκριμένα, αυστηροποιούνται οι ποινές για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ειδικά σε βάρος ανηλίκων ή στην εργασία, ενώ η δίωξη πλέον θα γίνεται αυτεπάγγελτα. 

Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου, θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του. Η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα γίνεται πλέον προτεραιότητα και απαγορεύεται η απόλυση με τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με βραχιολάκι για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. 

Οι φωνές πλέον θα ακούγονται – ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Καμία ανοχή σε σεξουαλικά εγκλήματα, είμαστε όλοι μαζί.

 

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr