UPDATE #NOW

Αν ακόμη δεν πιστεύετε στην κλιματική αλλαγή, μόλις έβρεξε για πρώτη φορά στη Γροιλανδία


Σύρμα Κιουπελόγλου

16 Σεπτεμβρίου 2021

Γροιλανδία
Τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, έπεσε βροχή στο υψηλότερο σημείο πάγου της Γροιλανδίας. Η βροχή σε ένα μέρος που ιστορικά ορίζεται από το τσουχτερό κρύο προμηνύει ένα μέλλον που θα αλλάξει τις ακτογραμμές σε όλο τον κόσμο και θα πνίξει ολόκληρες πόλεις.

Τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία, έπεσε βροχή στο υψηλότερο σημείο πάγου της Γροιλανδίας. Η βροχή σε ένα μέρος που ιστορικά ορίζεται από το τσουχτερό κρύο προμηνύει ένα μέλλον που θα αλλάξει τις ακτογραμμές σε όλο τον κόσμο και θα πνίξει ολόκληρες πόλεις.

Οι παγετώνες της Γροιλανδίας περιέχουν τέσσερις φορές περισσότερο πάγο από όλους τους άλλους παγετώνες της Γης και τα πεδία πάγου μαζί, αν εξαιρέσουμε την Ανταρκτική. Το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο είναι πάνω από 36.000 φορές το μέγεθος του Μανχάταν, και ο πάγος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του. Καθώς όμως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρά μας, προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο πάγος λιώνει. Μαζικά καλοκαιρινά ποτάμια λιωμένου νερού ρέουν τώρα πάνω από το πάγο. Η Γροιλανδία έχασε περισσότερο πάγο την τελευταία δεκαετία από ό, τι τον προηγούμενο αιώνα.

Εάν οι κάτοικοι του Μαϊάμι, της Σαγκάης, του Τόκιο, της Βομβάης, του Λάγκος, της Μπανγκόκ και της Νέας Υόρκης δεν ανησυχούν γι’αυτό, λοιπόν θα έπρεπε. Το μεγάλο λιώσιμο πάγου της Γροιλανδίας είναι μία Δαμόκλειος σπάθη για όλες τις παράκτιες, πυκνοκατοικημένες περιοχές της γης. Κανένας άλλος παράγοντας πιθανότατα δεν θα συμβάλει περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας τις επόμενες δεκαετίες. Η κλιματική κρίση είναι εδώ.

jenny.gr

Μια κοινοπραξία επιστημόνων για το κλίμα που έγραψαν πριν από δύο χρόνια στο Nature, ένα έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν η Γροιλανδία συνεχίσει να λιώνει, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από ετήσιες πλημμύρες και εκτοπισμούς έως το 2030 - σε λιγότερο από εννέα χρόνια από τώρα.

Και στα τέλη αυτού του αιώνα, όταν η Ανταρκτική, η οποία περιέχει πολύ περισσότερο πάγο από τη Γροιλανδία, εισέλθει επίσης σε μια φάση καταστροφικής τήξης, ο αριθμός των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από τις πλημμύρες θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο. «Η γη είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να πετάξει μακριά», παρατήρησε κάποτε ο Άγγλος μυθιστοριογράφος Anthony Trollope. Ισχύει, μπορεί όμως να ξεραθεί ή να πνιγεί.

Ο πάγος είναι το θερμόμετρο της φύσης. Δεν έχει να κάνει με πολιτικές σκοπιμότητες. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, ο πάγος λιώνει, είναι απλό. Είναι το είδος της επιστήμης που όλοι μπορούν να καταλάβουν. Και αυτό που συμβαίνει τώρα σημαίνει ότι ξεμένουμε από χρόνο. Ήρθε η ώρα να βάλουμε τον πλανήτη μας πρώτο. Πρέπει να εκλέξουμε εκπροσώπους που σέβονται την επιστήμη και αποδέχονται το μέγεθος αυτού που αντιμετωπίζουμε. 

Δείτε ακόμη: Ira Block: Οι instagram photos ενός από τους φωτογράφους του National Geographic 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr