UPDATE #NOW

Trafficking μέσω Instagram; Η Apple απειλεί να μπλοκάρει το Facebook για διαφημίσεις εμπορίας γυναικών


The Jennettes

24 Σεπτεμβρίου 2021

Trafficking μέσω Instagram; Η Apple απειλεί να μπλοκάρει το Facebook για διαφημίσεις εμπορίας γυναικών

H Apple απειλεί να απομακρύνει προϊόντα του Facebook από το App Store καθώς το BBC News Arabic αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα ολόκληρο διαδικτυακό κύκλωμα trafficking, το οποίο ουσιαστικά «διευκολύνεται» από τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. 

Όπως γνωστοποιήθηκε, σε εφαρμογές του Facebook, μεταξύ των οποίων και το Instagram, διαφημίζονται «άνθρωποι προς πώληση». Σύμφωνα με με πληροφορίες του εκτενούς ρεπορτάζ, γυναίκες στερούνταν τα βασικά τους δικαιώματα, υπομένοντας τις σκληρές συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας που παραπέμπει σε δουλεία, και ζώντας με τον διαρκή φόβο ότι θα πουληθούν σε άλλον. Το εμπόριο της ανθρώπινης ζωής εξυπηρετούνταν από εφαρμογές, μεταξύ των οποίων, και του Facebook- Instagram. 

Οι γυναίκες αγοράζονταν για λίγες χιλιάδες δολάρια και οι δημοσιεύσεις και τα αντίστοιχα hashtags γίνονταν κυρίως στα αραβικά και κοινοποιούνταν μεταξύ χρηστών από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ. Το Facebook μετά το ρεπορτάζ του BBC, απαγόρευσε το βασικό hashtag για το εμπόριο μεταξύ διακινητών και αγοραστών και έκλεισε πολλούς λογαριασμούς στο Instagram. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβαλε στη διάλυση των κυκλωμάτων καθώς όταν δημοσιεύτηκε η έρευνα, διαπιστώθηκε πως εξακολουθούσαν κάποιοι να διαφημίζουν γυναίκες στο Instagram. 

Όπως γνωστοποίησε η WSJ, μετά την έρευνα του BBC, η Apple απείλησε να μπλοκάρει το Facebook για την online μαύρη αγορά του trafficking που αφορούσε εργάτες ενώ πίεσε το Facebook να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ωστόσο, το Facebook ανέλαβε περιορισμένη δράση, όταν η Apple απείλησε να απομακρύνει τα προϊοντα του από το App Store για την καταστολή της πρακτικής. 

Δείτε ακόμη: Ένας ψηφιακός καλλιτέχνης αναδημιουργεί διάσημους πίνακες ζωγραφικής στο σημερινό πλαίσιο της τεχνολογίας και των social media