GREEN

Ο πλανήτης μας χάνει σταδιακά τη φωτεινότητά του και μαντέψτε που οφείλεται αυτό


The Jennettes

5 Οκτωβρίου 2021

Ο πλανήτης μας χάνει σταδιακά τη φωτεινότητά του και μαντέψτε που οφείλεται αυτό
Ο πλανήτης οδηγείται στον θάνατο, αλλά με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι θα θέλαμε να πιστεύουμε. 

Η Γη χάνει σιγά σιγά τη λάμψη της και μιλάμε εντελώς κυριολεκτικά. Η υπερθέρμανση του πλανήτη σχετίζεται άμεσα με το σταδιακό «σβήσιμό» του και τα νέα είναι ανησυχητικά.

Η έρευνα που επιβεβαιώνει την είδηση πραγματοποιείται τις τελευταίες 2 δεκαετίες και καταλήγει σε αυτό που όλοι ξέρουμε. Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα αποτελέσματά της και υπεύθυνη είναι η ανθρωπότητα. Ο πλανήτης οδηγείται στον θάνατο, αλλά με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από ό,τι θα θέλαμε να πιστεύουμε.

Η έρευνα, που αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, κάλυπτε το χρονικό διάστημα 1998-2017, μελετώντας τα δεδομένα από 1500 νύχτες, έτσι όπως συγκεντρώθηκαν από το Ηλιακό Παρατηρητήριο Big Bear της Καλιφόρνια. Παρατηρήθηκε η φωτεινότητα του πλανήτη, έτσι όπως αντικατοπτρίζεται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα για τη φωτεινότητα του ήλιου, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η Γη λάμπει 0,5% λιγότερο από τη δεκαετία του '90. Η μεγαλύτερη αλλαγή παρατηρήθηκε από το 2014 και το 2017, τότε που ολοκληρώθηκε η πρώτη μελέτη. Εννοείται ότι υπάρχει περαιτέρω μείωση στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το 2017.

Μπορεί το 0,5% να ακούγεται λίγο, αλλά δεν είναι. «Η μείωση της φωτεινότητας ήταν τεράστια έκπληξη για εμάς, ειδικά αν σκεφτούμε ότι συνέβη κυρίως τα τελευταία 3 χρόνια μέσα σε μία 20ετή μελέτη», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας και αστρονόμος του Ινστιτούτου Τεχνολογία του New Jersey, Philip Goode.

jenny.gr

Η σύνδεση με την κλιματική αλλαγή

Οι χαμηλές νεφώσεις πάνω από την ανατολική πλευρά του Ειρηνικού και η δραματική αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας στη θάλασσα, συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική κρίση. Αν και οι επιστήμονες υποστήριζαν παλιότερα ότι ένας θερμότερος πλανήτης θα οδηγούσε σε περισσότερα σύννεφα, αυτό το φαινόμενο τους διαψεύδει. Και δυστυχώς αποδεικνύει ότι η υπερθέρμανση τρέχει με γοργά βήματα. Ελπίζουμε μόνο να μην είναι πολύ αργά για να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Πηγή φωτογραφίας: Radoslaw Ziomber, via Wikimedia Commons

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.