UPDATE #NOW

Είστε όντως έξυπνοι, αν έχετε υψηλό IQ; Εξαρτάται.


The Jennettes

22 Οκτωβρίου 2021

Είστε όντως έξυπνοι, αν έχετε υψηλό IQ; Εξαρτάται.

Η Kate Beckinsale δήλωσε σε συνέντευξή της πως το «πολύ υψηλό IQ» της αποτελεί «αναπηρία» στο Hollywood. Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη της δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις. Κάποιοι, στάθηκαν στην ατυχή επιλογή λέξεων, παρά την ευφυΐα της. Άλλοι, έμειναν στην αχαριστία της, επειδή είναι ταυτόχρονα έξυπνη και όμορφη.

Γνωρίζοντας πως τα  λόγια της θα έκαναν τον γύρο του κόσμου, φαίνεται πως η ηθοποιός είχε έτοιμη απάντηση, την οποία ανάρτησε στο Instagram.

«Σε πρόσφατη συνέντευξη, με ρώτησαν πολλές φορές αν γνωρίζω το IQ μου. Δεν απάντησα τις πρώτες φορές, αλλά είπα την αλήθεια, πως η μαμά μου μού είχε κάνει τεστ όταν ήμουν μικρή και ήταν υψηλό. Δε θυμόμουν τον αριθμό και, επειδή πιέστηκα αρκετά να την πάρω τηλέφωνο και να τη ρωτήσω, το έκανα. Και ήρθε το δίλημμα: να έλεγα την αλήθεια; Να μην απαντούσα την ερώτηση; Να πω ψέματα; Να προσποιηθώ πως ήταν χαμηλότερο;».

Τελικά, επέλεξε την αλήθεια. Και απάντησε σ’ εκείνους που την κατέκριναν, υποστηρίζοντας πως απλώς ήθελε να κάνει επίδειξη. «Γνωρίζω καλά πόσο τυχερή είμαι», ξεκίνησε. «Όταν είπα ότι είναι αναπηρία στο Hollywood, είναι ακριβώς επειδή το να είσαι γυναίκα και να έχεις άποψη πρέπει να είναι τόσο προσεγμένο για να μην είναι προσβλητικό ή, στη συγκεκριμένη την περίπτωση να μη διαστρεβλωθεί από άλλους και να παρουσιαστεί σαν ανωτερότητα ή αλαζονεία».

«Το IQ μου είναι 152 και αν αυτό σας ενοχλεί, είναι δικό σας πρόβλημα», πρόσθεσε. «Επίσης, το IQ μετράει».

Με αφορμή το τελευταίο της σχόλιο, αναρωτηθήκαμε: Τελικά, το IQ έχει σημασία; Η επιστήμη έχει την απάντηση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μετρήσουμε τη νοημοσύνη. Ένας από τους συνηθέστερος, είναι μέσω των τεστ IQ. Το IQ είναι ο Δείκτης Νοημοσύνης. Στα παιδιά, ορίζεται ως το πηλίκο της πνευματικής ηλικίας ως προς την σωματική ηλικία πολλαπλασιαζόμενο επί 100. Το ενήλικο IQ, είναι η σπανιότητα μιας πνευματικής επίδοσης του ατόμου στον γενικό, μη επιλεγμένο πληθυσμό. Η σπανιότητα της επίδοσης ορίζεται από την απόσταση της επίδοσης IQ από το μέσο όρο που είναι ένα IQ 100.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι, ουσιαστικά, μετρά την ικανότητα ενός ανθρώπου σε ορισμένες νοητικές διαδικασίες, όπως η λογική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η αναγνώριση οπτικών και λεκτικών μοτίβων.

Τα τεστ IQ έχουν μεγάλη – και σκοτεινή, θα λέγαμε – ιστορία. Κάποτε, μάλιστα, χρησιμοποιούνταν για να αποδείξουν πότε φυλετικές ή εθνικές ομάδες ήταν ανώτερες από άλλες.  Πλέον, αυτό έχει αλλάξει. Τι σημαίνει, όμως, ένα υψηλό σκορ; Ειδικά σε ένα παιδί – αν έχει υψηλό IQ, είναι σίγουρο πως θα πετύχει; Μάλλον όχι.

Για να υπολογίσουμε πόσο έξυπνοι είμαστε πραγματικά, χρειάζεται να γνωρίζουμε και το EQ μας, δηλαδή τη συναισθηματική μας νοημοσύνη. Πρόκειται για την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε, να χρησιμοποιούμε και να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας ώστε να επικοινωνούμε καλύτερα, να συντονιζόμαστε με τους άλλους, να ξεπερνούμε δυσκολίες. 

Ο συνδυασμός, λοιπόν, είναι αυτός που μετράει. Ξεχωριστά, το IQ και το EQ δίνουν ελάχιστα στοιχεία.

jenny.gr