UPDATE #NOW

Φεστιβάλ Καννών: Ακτιβίστρια εισέβαλλε στο κόκκινο χαλί και διαδήλωσε για τους βιασμούς γυναικών στην Ουκρανία


JTeam

21 Μαΐου 2022

Φεστιβάλ Καννών: Ακτιβίστρια εισέβαλλε στο κόκκινο χαλί και διαδήλωσε για τους βιασμούς γυναικών στην Ουκρανία
Photo credit: Getty/Ideal Images
Η γυναίκα εισέβαλλε στον χώρο του red carpet με το στήθος γυμνό και βαμμένο στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Αναστάτωση προκάλεσε στο Φεστιβάλ των Καννών η διαμαρτυρία μιας γυμνόστηθης ακτιβίστριας ενάντια της σεξουαλικής βίας ενάντια στις Ουκρανές γυναίκες.

Η γυναίκα εισέβαλλε στον χώρο του red carpet λίγη ώρα πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Three Thousand Years of Longing», έσκισε το φόρεμά της και αποκάλυψε το γυμνό της στήθος, που είχε βάψει στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Στο κορμί της ήταν γραμμένη η φράση «Σταματήστε να μας βιάζετε», ενώ στην πλάτη της η λέξη “SCUM” και κόκκινα αποτυπώματα χερών στους γλουτούς της.. Η γυναίκα φώναζε συνθήματα κατά της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, την ώρα που οι άθρωποι της ασφάλειας την απομάκρυναν από τον χώρο του φεστιβάλ. Όλα αυτα την ώρα που έρχονται συνεχώς στην δημοσιότητα νέα ειδήσεις για ωμότητες ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με βιασμούς, βασανιστήρια και εκτελέσεις αμάχων.

Όπως εξήγησε η γαλλική ομάδα ακτιβιστών SCUM στο Twitter: «Μια ακτιβίστρια της SCUM εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ #Cannes2022 για να καταγγείλει τη σεξουαλική βία εις βάρος των Ουκρανών γυναικών σε αυτόν τον πόλεμο»


Tο SCUM ήταν ένα ριζοσπαστικό φεμινιστικό μανιφέστο που εκδιδόταν τη δεκαετία του 1960, αλλά ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο Τwitter εμφανίστηκε μόλις τον Απρίλιο του 2022.

Το φετινό φεστιβάλ των Καννών πραγματοποιείται εν μέσω πολλών συζητήσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσημες ρωσικές αντιπροσωπείες και δημοσιογράφοι από ρωσικά ΜΜΕ που υποστηρίζουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι καλοδεχούμενοι στην διοργάνωση, ωστόσο χθες παρουσιάστηκε η πρεμιέρα μιας ταινίας που υποστήριξε ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.