UPDATE #NOW

Το stand-up του Ricky Gervais έχει λήξει και προσβάλει. Μήπως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί;


Κλέλια Φατούρου

25 Μαΐου 2022

Το stand-up του Ricky Gervais έχει λήξει και προσβάλει. Μήπως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί;
Ο Ricky Gervais μόλις μπήκε στο πάνθεον των κωμικών που κοροιδεύουν τις μειονότητες και το υπερασπίζονται μέχρι τέλους

Είμαι ορκισμένη fan του Ricky Gervais. Το βρετανικό The Office, το netflix-ικό After Life, το Derek και κάποια special επεισόδια, όπως το Humanity με έκαναν να περιμένω με αγωνία την επόμενη δουλειά του. Ο κυνισμός, η ειρωνεία και λίγη πρέζα συναίσθημα είναι αυτά που θέλω να δω στην κωμωδία. Και ο Gervais έδειχνε να ξέρει πώς γίνεται.

Όταν ανακοινώθηκε το νέο special επεισόδιο, "SuperNature", που κυκλοφόρησε στις 24 Μαίου από την πλατφόρμα που φιλοξενεί τις περισσότερες δουλειές του, μετρούσα αντίστροφα και περίμενα τη στιγμή που θα προσγειωθώ στον καναπέ μου και θα τον απολαύσω σε 60 λεπτά stand-up. Λίγο πριν φτάσω σπίτι, το μάτι μου έπεσε σε ένα άρθρο που μιλούσε για τρανσφοβικά σχόλια από τον Ricky. «Όχι γαμώτο όχι», σκέφτηκα. Έπαθε Dave Chappelle; Του τελείωσε το αστείο υλικό; Μήπως είπε μία λέξη και υπερβάλλουν όλοι; Μήπως είναι τρελός μήπως τα'χει χαμένα;

Από που να ξεκινήσω; Καταρχάς, όχι μόνο δεν ήταν μία λέξη, αλλά όλο του το intro είναι αφιερωμένο στην τρανς κοινότητα και σε «αστεία» που ξεπερνούν αυτά του Chappelle. Μέχρι που σκέφτομαι να ζητήσω συγγνώμη από τον Dave για όσα έχουμε γράψει. Ο Gervais δείχνει να δυσκολεύεται με τις τρανς γυναίκες που δεν έχουν κάνει ολική φυλομετάβαση και αρνείται να το αποδεχτεί, εκτός αν δει αιδοίο. «Δεν είμαι τρανσφοβικός αλλά, κυρίες μου, συναντήστε με κάπου στη μέση. Κόψτε το πουλί σας».

Αμέσως μετά, πετυχαίνει κάτι θεαματικό. Κάτι που λογικά δεν έχει ξανασυμβεί. Μέσα σε μία φράση, προσβάλει τις cis και τις τρανς γυναίκες. «Μισώ τις παραδοσιακές γυναίκες. Ξέρετε ποιες, αυτές με τη μήτρα. Λατρεύω όμως τις καινούριες. Είναι υπέροχες. Αυτές με τα μούσια και τα πέη». Και συνεχίζει, χλευάζοντας τις αντωνυμίες που δεν αντέχει με τίποτα, λες και αυτό είναι το θέμα.

Το πρόβλημα με τον Ricky Gervais (και τον Chappelle και πολλούς ακόμη) είναι ότι εμμένουν στο old school stand-up, που εκτός από βαρετό είναι και προσβλητικό. Και καλώς είναι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απολογούμαστε για αυτό. Ναι, είναι οκ να είσαι γκέι, είναι οκ να είσαι τρανς και ας μην έχεις κάνει φυλομετάβαση, είναι οκ να μην νιώθεις ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό. Και ενώ διανύουμε την εποχή όπου οι μειονότητες διώκονται ακόμα και παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, οι κωμικοί το βλέπουν σαν βούτυρο στο ψωμί τους και κερδίζουν εκατομμύρια από τους νάνους, τους υπέρβαρους, και τους τρανς (με ή χωρίς πέος).

«Στην πραγματικότητα, υποστηρίζω τα τρανς δικαιώματα. Απλά λέω πράγματα που δεν εννοώ και εσείς, το κοινό, γελάτε με τα λάθος πράγματα επειδή ξέρετε ποιο είναι το σωστό. Αυτό είναι σάτιρα». Όχι Ricky μου, αυτό είναι συγχωροχάρτι για εσένα που θες να προσβάλεις ανενόχλητα, χωρίς συνέπειες.

Σε ένα άλλο σημείο, μας υπενθυμίζει ότι αν δεν γελάμε, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και αστείο και αρχίζω να πιστεύω ότι ο Gervais παρακολουθεί με μανία Σεφερλή. Μόνο που οι συνέπειες ήδη ήρθαν και υπήρξαν αμέτρητες αντιδράσεις για το ωριαίο και εντελώς αμήχανο επεισόδιο που μας παρουσίασε στο Netflix.

Αν και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχει ξεσηκωθεί πολλάκις κατά του φοβικού περιεχομένου του Netflix, ο CEO Ted Sarandos έχει πει ότι όλοι οι καλοί χωράνε. Άλλος boomer. Από την άλλη, προφανώς και υπάρχει μία θάλασσα θεατών (όπως αυτή του κοινού της βραδιάς) που γελούν υστερικά με οτιδήποτε υποβιβάζει αυτούς που δεν συμπαθούν. Σαν τους τρανς. Ακόμα και όταν υπήρξε μία αναφορά στις αμβλώσεις (τις οποίες υποστηρίζει, σε θεωρητικό επίπεδο), ακούστηκε μόνο ένα ή δύο μπράβο από το κοινό. Άρα καταλαβαίνουμε πού απευθύνεται αυτό το υλικό. Και είναι προφανές ότι θα δούμε πολύ σύντομα το επόμενο stand-up του, με τίτλο Αρμαγεδδών. Γιατί όχι άλλωστε;

Ακόμα όμως και αν αφήσουμε στην άκρη την τρανσφοβία, ο Gervais βαριέται να ψάξει να δει τι απασχολεί πλέον τους ανθρώπους και περιορίζεται σε αστεία, με τα οποία γελούν οι συνομήλικοί του (όχι οι εξελιγμένοι). Αστεία για τις γάτες και πώς κάνουν σεξ, κηδείες μωρών (but why?), ραντεβού στον ουρολόγο που σου βάζει δάχτυλο (μπα σε καλό σου) και τα εκατομμύρια που ξοδεύει ως λευκό άντρας. Αν θες να περάσεις μία ώρα με τον Ricky Gervais, σε προτρέπω να πας για φαγητό με τον πιο αηδιαστικό θείο σου. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κι ο Ricky εξάλλου πίνει μπύρες και χαχανίζει μόνος του κατά τη διάρκεια.