UPDATE #NOW

Όταν του απαγόρευσαν να πει τη λέξη "gay" στην ομιλία αποφοίτησης, εκείνος βρήκε μία ξεκαρδιστική εναλλακτική


Κλέλια Φατούρου

26 Μαΐου 2022

Όταν του απαγόρευσαν να πει τη λέξη "gay" στην ομιλία αποφοίτησης, εκείνος βρήκε μία ξεκαρδιστική εναλλακτική
Ο 18χρονος μαθητής χρησιμοποίησε έναν κωδικό για να πει όλα όσα ήθελε και (δικαίως) έγινε viral

Ο Πρόεδρος της τάξης Zander Moricz δέχτηκε μία προειδοποίηση από τον διευθυντή του σχολείου του. Να μην πει τη λέξη gay στον λόγο που θα έβγαζε, στην τελετή αποφοίτησης, αλλιώς θα του έκλειναν αυτόματα το μικρόφωνο και θα σταματούσαν την τελετή. Δημοκρατικά πράγματα.

Από ό,τι φαίνεται, ο μαθητής είχε τραβήξει αρκετά την προσοχή πολύ πριν την τελετή, επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής και ανοιχτά gay στο σχολείο του. Είχε διοργανώσει μαθητικές εξόδους από το σχολείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας και όλοι μαζί έχουν μηνύσει την πολιτεία της Φλόριντα για έναν νόμο που απαγορεύει τη συζήτηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα σε τάξεις του δημοτικού.

«Είμαι ο πρώτος ανοιχτά gay Πρόεδρος Τάξης στην ιστορία του σχολείου μου. Και η απαγόρευση της λέξης gay αλλά και ό,τι αφορά αυτή, αποδεικνύει ότι θέλουν να είμαι και ο τελευταίος», ήταν το tweet του Moricz. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε καθόλου και βρήκε μία πανέξυπνη, και ξεκαρδιστική, εναλλακτική. «Πρέπει να συζητήσω μαζί σας αυτό το πολύ δημόσιο κομμάτι της ταυτότητάς μου. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει γίνει το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε για μένα ως άνθρωπο». Και συνέχισε λέγοντας: «Όπως ξέρετε, έχω σγουρά μαλλιά». Έβγαλε το καπέλο του και παρουσίασε τις ξανθές μπούκλες του, με το κοινό να χειροκροτά.

«Παλιότερα μισούσα τις μπούκλες μου. Περνούσα μέρες και νύχτες νιώθοντας ντροπή για αυτές, προσπαθώντας απεγνωσμένα να ισιώσω αυτό το κομμάτι μου. Αλλά η καθημερινή καταστροφή του να προσπαθώ να διορθώσω τον εαυτό μου έγινε ανυπόφορη».

Ευχαρίστησε μία καθηγήτρια που απάντησε σε πολλές απορίες του, εφόσον δεν ήξερε «άλλα άτομα με σγουρά μαλλιά» για να μιλήσει, τονίζοντας τη σημασία μίας κοινότητας που αποδέχεται και συμβάλει στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης. «Αν και το να έχεις σγουρά μαλλιά στη Φλόριντα είναι δύσκολο, εξαιτίας της υγρασίας, αποφάσισα ότι θα νιώσω περήφανος και θα έρχομαι στο σχολείο ως ο αυθεντικός εαυτός μου».

Προς το τέλος της ομιλίας, ο Moricz δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του (ούτε κι εμείς). «Θα υπάρξουν τόσα πολλά παιδιά με σγουρά μαλλιά που θα χρειαστούν μία κοινότητα, και δεν θα την έχουν. Αντ'αυτού, θα προσπαθούν να διορθώσουν τον εαυτό του έτσι ώστε να υπάρχουν στο υγρό κλίμα της Φλόριντα».

Οι φίλοι και συμμαθητές τον χειροκρότησαν όρθιοι και ο ίδιος θα συνεχίσει το έργο του, μελετώντας την κυβέρνηση στο Χάρβαρντ. Όλο αυτό είναι μία αντίδραση, όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στην πολιτεία της Φλόριντα, που ψήφισε τον νόμο Don't Say Gay, που έχει ως στόχο να πολιτικοποιήσει και να στιγματίσει τη σεξουαλική ταυτότητα όλων των ΛΟΑΤΚΙ παιδιών και να τα απομονώσει. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που μάχονται υπέρ του ανθρώπινου δικαιώματος του να είσαι ο εαυτός σου.

TAGS

GAY