UPDATE #NOW

Ο Kendrick Lamar, με ένα αιματοβαμμένο αγκαθωτό στέμμα, έστειλε το πιο σοκαριστικό μήνυμα για τις αμβλώσεις


Κλέλια Φατούρου

27 Ιουνίου 2022

Ο Kendrick Lamar, με ένα αιματοβαμμένο αγκαθωτό στέμμα, έστειλε το πιο σοκαριστικό μήνυμα για τις αμβλώσεις
Ο Kendrick Lamar έκλεισε το φετινό Glastonbury με το πιο ηχηρό και ανατριχιαστικό μήνυμα για το πιο σημαντικό ζήτημα των ημερών

Τις τελευταίες μέρες, η πιο σημαντική είδηση είναι η απαγόρευση των αμβλώσεων στις Η.Π.Α. και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό σε όλο τον κόσμο. Οι επώνυμοι μίλησαν για τη δική τους εμπειρία άμβλωσης και κατά πόσο είναι απαραίτητο και αναφαίρετο προνόμιο για όλες τις γυναίκες.

Από την έκδοση της απόφασης, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εταιρειών πήρε θέση στο ζήτημα και επιβεβαίωσε ότι θα καλύψει τα έξοδα ταξιδιού μέσω των προγραμμάτων ασφάλισης υγείας για τους εργαζόμενους που εγκαταλείπουν την πολιτεία τους για να κάνουν άμβλωση. Τίποτα από όλα αυτά δεν αρκεί για να αναστρέψουμε τον Μεσαίωνα μέσα στον οποίο ξυπνήσαμε.

Το βράδυ της Κυριακής, ο ράπερ Kendrick Lamar ολοκλήρωσε την εμφάνισή του στο Glastonbury με μία ανατριχιαστική παρουσία-διαμαρτυρία στο τελευταίο κομμάτι του set του, το "Saviour", και με μία εικόνα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Αυτό ήταν και το νόημα εξάλλου. «Καλή τύχη στα δικαιώματα των γυναικών. Αν σε κρίνουν, κρίνουν τον Χριστό». Επανέλαβε αυτή τη φράση πολλές φορές με αυξανόμενη ένταση, ενώ το στέμμα από αγκάθια (που φορά συνέχεια το τελευταίο διάστημα, ως συνέχεια του concept που πραγματεύεται το τελευταίο του album, "Mr. Morale & the Big Steppers"), είχε ήδη αρχίσει να ματώνει, έχοντας πλέον καλύψει τον ίδιο με αίμα στο πρόσωπο και το σώμα.

Ο Lamar, ο οποίος έχει κερδίσει βραβείο Pulitzer για το album του Damn (2017), κατά τη διάρκεια όλης της συναυλίας του μίλησε για θέματα ενοχής, απληστίας, αφοσίωσης, εξουσίας, φιλοδοξίας και προκαταλήψεων. Το φινάλε του με το τραγούδι Saviour, το οποίο εξετάζει τις συνομωσίες για τον Covid, το κίνημα Black Lives Matter, το political correctness και τα δικά του ελαττώματα, ήταν σίγουρα η πιο δυνατή στιγμή της συναυλίας ενώ ξεκίνησε λέγοντας ότι το μήνυμα είναι πως "η ατέλεια είναι όμορφη". Ο νέος στίχος που προστέθηκε στο τέλος ήταν «Καλή τύχη στα δικαιώματα των γυναικών», με αφορμή την ακύρωση του νόμου Roe v. Wade.

Ακόμα και αν οι στίχοι δεν ήταν ξεκάθαροι, η εικόνα των γυναικών με κόκκινα ρούχα και τον ίδιο να ματώνει από το στεφάνι του, ήταν τόσο ισχυρή που δεν χρειαζόσουν κάτι άλλο. Οι καλλιτέχνες αντιδρούν, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιδρούν, αλλά η συνέχεια προμηνύεται ακόμα πιο δυστοπική.