UPDATE #NOW

Δικαίωμα στην άμβλωση: Τι συμβαίνει στα μέρη της Ευρώπης με περιορισμένη πρόσβαση


Ελένη Τζάντασεκ

28 Ιουνίου 2022

Διαμαρτυρία για το δικαίωμα στην άμβλωση στην Πολωνία
Associated Press
Το ενδιαφέρον για τα άτομα που θα υποφέρουν περισσότερο από την απόφαση Dobbs v. Jackson του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ κάνουν ακτιβιστές και πολίτες στη Βόρεια Ιρλανδία, την Πολωνία και τη Μάλτα να αναρωτηθούν: και με εμάς τι θα γίνει;

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αφαιρέσει την ομοσπονδιακή προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, ένα νέο trend ξεκίνησε να κάνει το γύρο του TikTok: με το τραγούδι Paris των Chainsmokers να παίζει, άνθρωποι που μένουν σε πολιτείες και χώρες όπου οι αμβλώσεις είναι νόμιμες προσκαλούν όποιον χρειάζεται να ταξιδέψει για να λάβει αναπαραγωγική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να μείνει μαζί τους για όσο χρειάζεται, με την πρόφαση διάφορων δραστηριοτήτων (camping, διακοπές, pet-sitting). Αν και η αντίδραση είναι σε γενικές γραμμές θετική, το trend δεν έχει μείνει ασχολίαστο από γυναίκες σε κράτη της Ευρώπης με αντίστοιχους περιορισμούς.

@jessem70 #ifwegodownthenwegodowntogether ♬ Paris - The Chainsmokers

«Βλέπω τον κόσμο να δείχνει τη στήριξή του στις ΗΠΑ, ενώ ούτε εδώ έχουμε πρόσβαση στις αμβλώσεις και φαίνεται πως δε νοιάζεται κανείς» γράφει μία ακτιβίστρια από τη Βόρεια Ιρλανδία στο λογαριασμό του Derry for Choice. Oι εκτρώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν αποποινικοποιηθεί από το 2019 και με ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2020 επιτρέπονται μέχρι τη 12η εβδομάδα της κύησης και σε περιπτώσεις επιπλοκών από τη 12η εβδομάδα και μετά.

@derryforchoice #abortionrights #ImTheMainCharacter #prochoice #northernireland #sinnféin ##thesdlp #nielection2022 #nipolitics #derry #belfast #ireland #robinswann #derrygirls #northernirish #ni #northernirelandexecutive #emerotoole #patriarchy #sexism #genderequality #ireland #violenceagainstwomen #roevwade ♬ The Other Woman - Lana Del Rey

Παρόλο που το δικαίωμα είναι κατοχυρωμένο στα χαρτιά, στην πραγματικότητα η τοπική κυβέρνηση παρεμποδίζει τη δημιουργία κλινικών που να παρέχουν την υπηρεσία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που χρειάζονται να διακόψουν μία κύηση να αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Πολωνία, όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες από το 2021 εκτός από περιπτώσεις βιασμού και όταν η κύηση απειλεί τη ζωή της γυναίκας, ακτιβίστριες στο Twitter αναρωτιούνται γιατί κανένας δεν τις στήριξε όταν εκείνες οργάνωναν διαμαρτυρίες το 2020.

Το Νοέμβριο του 2021, πέθανε στο νοσοκομείο της Pszczyna από σήψη μια 30χρονη γυναίκα που έγινε γνωστή ως «Izabela», γιατί οι γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν έκτρωση παρόλο που δεν υπήρχε αρκετό υγρό στον αμνιωτικό σάκο και το έμβρυο που κυοφορούσε δεν θα επιζούσε. Σε δύο εβδομάδες θα δικαστεί επίσης η Justyna Wydrzyńsk, ακτιβίστρια που αναμένεται να τιμωρηθεί με τρία χρόνια φυλάκιση γιατί παρείχε χάπια έκτρωσης σε γυναίκες που ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η Πολωνία και οι ΗΠΑ είναι δύο από τις τέσσερις χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση από τη δεκαετία του ‘90 κι έπειτα. Ακτιβιστές και ειδικοί στη δημόσια υγεία προειδοποιούν πως περιπτώσεις όπως αυτή της Izabela αναμένεται να γίνουν όλο και πιο συχνές και στις ΗΠΑ.

@lumibonlive i havent seen ANYONE bring it up since it was announced in 2020 #PerfectPartner #ITriedItIPrimedIt #polska #poland #prochoice #dlaciebie #abortion #abortionban #fyp #4u #trans #boost #prochoicetiktok #lgbtqia #lgbt #abortionisessentialhealthcare #🇵🇱 #polskitiktok #transmasc #abortionisahumanright ♬ supermassive black hole - 𝐬𝐩𝐞𝐞𝐝 𝐬𝐨𝐧𝐠𝐬 <3

Τέλος, η Μάλτα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νομικά κατοχυρωμένη ολική απαγόρευση των αμβλώσεων. Υπολογίζεται πως 300-400 γυναίκες από τη Μάλτα ταξιδεύουν σε άλλες χώρες κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι το ποσοστό των πολιτών που αναζητούν αυτού του είδους υγειονομική περίθαλψη είναι το ίδιο με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η μόνη διαφορά είναι ότι εντός των συνόρων δεν υπάρχει καθόλου πρόσβαση.

Στις αρχές του Ιουνίου η Andrea Prudente, μία 38χρονη έγκυος γυναίκα από τις ΗΠΑ που έκανε διακοπές στη Μάλτα με το σύζυγό της, ξεκίνησε να αποβάλλει στη 16η εβδομάδα της κύησης. Παρόλο που η εγκυμοσύνη δεν ήταν πλέον βιώσιμη και η ζωή της βρισκόταν σε κίνδυνο, οι γιατροί δεν μπορούσαν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες εφόσον η καρδιά του εμβρύου χτυπούσε ακόμα. Το ζευγάρι έπρεπε να μεταβεί στην Ισπανία για να έχει πρόσβαση στη σωτήρια επέμβαση που τελικά έσωσε τη ζωή της Prudente. Η Δρ. Isabel Stabile, γυναικολόγος και μέλος της οργάνωσης Doctors for Choice Malta που συμβούλευσε το ζευγάρι να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα, προειδοποιεί πως η κατάσταση για όσους ζουν στο νησί είναι πολύ χειρότερη, γιατί χωρίς διεθνή ασφάλεια υγείας έχουν περιορισμένες επιλογές αν υπάρξουν επιπλοκές.


Οι περιπτώσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, της Πολωνίας και της Μάλτας δείχνουν ότι νόμοι που απαγορεύουν τις αμβλώσεις δεν περιορίζουν τον αριθμό τους, αλλά καθιστούν τόσο την ίδια την επέμβαση όσο και την εγκυμοσύνη ως βιολογική διαδικασία πιο επικίνδυνη. Για τις γυναίκες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που δεν έχουν δυνατότητα να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα -ή Πολιτεία- ή που αντιμετωπίζουν επιπλοκές, η πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις μπορεί κυριολεκτικά να τους σώσει τη ζωή, ενώ αποφάσεις όπως η Dobbs v. Jackson στις ΗΠΑ κάνουν ακριβώς το αντίθετο.