Πέθανε ο Peter Brook, ο σκηνοθέτης που άλλαξε το θέατρο για πάντα

Instagram/liberationfr

Έφυγε από τη ζωή στα 97 του χρόνια

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια κληρονομιά. Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έβλεπαν το θέατρο και επανεφηύρε τα βασικά και ισχυρά στοιχεία του δράματος. 

Τον συνέκριναν πάντα με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως ο Stanislavsky και το ταλέντο του ξεχώρισε από την αρχή της καριέρας του, στα 17 του. Δεν σταμάτησε να δουλεύει, ούτε όταν έφτασε τα 90. «Ένας άνθρωπος περπατά σε έναν άδειο χώρο και κάποιος άλλος τον παρακολουθεί. Μόνο αυτό χρειάζεται για μία θεατρική σκηνή».

Είναι ο άνθρωπος που έπεισε την Helen Mirren να εγκαταλείψει τη mainstream καριέρα της και να συμμετάσχει στην πειραματική εταιρία του στο Παρίσι. Γεννημένος το 1925, σε οικογένεια Εβραίων επιστημόνων που είχαν μεταναστεύσει από τη Λετονία, ο Peter Brook κατάφερε να γίνει ένας διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης του Λονδίνου, πριν φτάσει στα 25.

Λάτρευε όμως τον πειραματισμό (στοιχείο που πήρε από τους γονείς του) και σύντομα ένιωσε ότι εξάντλησε τα μέσα του συμβατικού θεάτρου. Ήθελε να συνεργάζεται με ηθοποιούς από διαφορετικές κουλτούρες και δεν υπήρχε σενάριο. Μόνο φαντασία. Τα μέσα στη σκηνή ήταν πάντα λιγοστά. Η παράσταση ήταν ο άνθρωπος.

Οι δύο μεγάλες παραγωγές του, ο Βασιλιάς Ληρ το 1962 και το Όνειρο Θερινής Νυκτός το 1970, ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές να βγουν από τα καλούπια και να δημιουργήσουν μία εμπειρία που έμοιαζε αλλά δεν είχε και καμία σχέση με το έργο του Σαίξπηρ.