UPDATE #NOW

Οι Zaha Hadid Architects δημιούργησαν ένα κτίριο-ποτάμι που μιμείται τη φύση


JTeam

7 Ιουλίου 2022

Το πολιτιστικό κέντρο στη Jinghe
Instagram
Το Jinghe New City Culture & Art Centre στην Κίνα είναι εμπνευσμένο από τον ποταμό Jinghe

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects (ZHA) ανέλαβε έπειτα από διαγωνισμό το σχεδιασμό του πολιτιστικού κέντρου Jinghe New City Culture & Art Centre στην κινέζικη επαρχία Shaanxi. Το νέο κτίριο φιλοξενεί χώρους πολιτισμού και δραστηριοτήτων αναψυχής για τους κατοίκους της Jinghe. Η μορφή του κέντρου μιμείται το φυσικό τοπίο της περιοχής, με μακριές γραμμές που θυμίζουν το ποτάμι Jinghe που διασχίζει τις κοιλάδες και τα βουνά της επαρχίας.

Πολιτιστικό κέντρο από ψηλά
Instagram

Ακολουθώντας τη ρυμοτομία της πόλης, το πολιτιστικό κέντρο περιλαμβάνει μια νέα βιβλιοθήκη πολυμέσων, ένα κέντρο τεχνών, στούντιο και εκθεσιακούς χώρους. Οι χώροι αυτοί συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπερυψωμένων κήπων και μονοπατιών, ενώ το κτίριο συνδέεται και με εμπορικές και κατοικημένες περιοχές της πόλης και θα έχει απευθείας πρόσβαση σε ένα σταθμό μετρό που αναμένεται να χτιστεί στα επόμενα χρόνια.

Στη βιβλιοθήκη πολυμέσων μπορεί κανείς να βρει χώρους για ανάγνωση, αλλά και ταράτσες με θέα όλη την πόλη. Στο συγκεκριμένο χώρο η εικονική πραγματικότητα και η τεχνολογία συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακά στοιχεία.

Το θέατρο του πολιτιστικού κέντρου
Instagram

Όπως και στα υπόλοιπα πρότζεκτ του ZHA, η βιωσιμότητα βρίσκεται στο κέντρο του σχεδιασμού. Το πολιτιστικό κέντρο της Jinghe περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά, σύστημα συλλογής του νερού της βροχής και φυσικό σύστημα εξαερισμού. Το αρχιτεκτονικό γραφείο σκοπεύει επίσης να χρησιμοποιήσει περισσότερα υλικά τοπικής προέλευσης, ώστε να πετύχει τα 3 αστέρια της πιστοποίησης του προγράμματος Green Building της Κίνας.