GREEN

Στη Florida, γεννιούνται μόνο θηλυκά θαλάσσια χελωνάκια λόγω της κλιματικής αλλαγής


JTeam

8 Αυγούστου 2022

Θαλάσσιο χελωνάκι
Pexels.com
Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σημαίνει ότι ο πληθυσμός των θαλάσσιων χελώνων όλο και θα μειώνεται

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και παράξενες πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες είναι ότι το φύλο τους εξαρτάται από τη θερμοκρασία της άμμου όπου ήταν θαμμένο το αυγό από το οποίο προήλθαν. Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 27,7 βαθμούς Κελσίου, εκκολάπτονται αρσενικά χελωνάκια, ενώ όταν είναι υψηλότερη των 31 βαθμών, τα χελωνάκια είναι θηλυκά.

Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο σύστημα που στηρίζεται στα καλοκαίρια με διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Δυστυχώς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το ποσοστό των θηλυκών χελώνων στη Florida των ΗΠΑ όλο και αυξάνεται, γεγονός που δημιουργεί στους ειδικούς ανησυχίες για το μέλλον του είδους

«Είναι ακόμα πιο τρομακτικό γιατί τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια στη Φλόριντα ήταν τα πιο ζεστά στα χρονικά» είπε η Bette Zirkelbach, διευθύντρια της κτηνιατρικής κλινικής Turtle Hospital στην πόλη Marathon της Φλόριντα. Πολλοί βιολόγοι με τους οποίος έχει συνεργαστεί «δεν έχουν βρει καμία αρσενική χελώνα, μόνο θηλυκές», τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αν δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα φύλα, η εποχή το ζευγαρώματος θα οδηγήσει σε λιγότερα αυγά, οπότε ο πληθυσμός θα μειωθεί. Κάθε χρόνο στις παραλίες της Φλόριντα φτιάχνονται 40-84 χιλιάδες φωλιές με αυγά, αλλά μόνο ένα στα 1.000 χελωνάκια επιβιώνει μέχρι να ενηλικιωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τα 5 είδη θαλάσσιας χελώνας που μπορεί κανείς να δει στη Φλόριντα να είναι απειλούμενα ή να βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Τα χελωνάκια απειλούνται ήδη από μεγαλύτερα ζώα και αρπακτικά, αλλά και τη στεγαστική ανάπτυξη και τα δυνατά φώτα που μπορεί να τα κάνουν να παρεκτραπούν από την πορεία τους προς τη θάλασσα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την απότομη μείωση του πληθυσμού των αρσενικών χελώνων στη Φλόριντα τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ τελευταία «ισορροπημένη» χρονιά ήταν το 2013, όταν οι θηλυκές χελώνες αποτελούσαν το 68% του πληθυσμού.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.