Σλοβενία: Η πρώτη χώρα στην Α. Ευρώπη που εγκρίνει τον γάμο ομοφυλοφίλων και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία

H τροπολογία από την κυβέρνηση της Σλοβενίας και ο νόμος που επιτρέπει πλέον τον γάμο ομοφυλόφιλων και αναγνωρίζει το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία

Γράφει ιστορία η χώρα της Σλοβενίας, η οποία γίνεται η πρώτη στην Ανατολική Ευρώπη, που δίνει στα ομόφυλα ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα. Με την νέα τροποποίηση επιτρέπεται πλέον ο γάμος ομοφυλόφιλων και αναγνωρίζεται το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ήδη τον Ιούλιο είχε κρίνει πως τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα μπορούσαν νόμιμα να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά. Τώρα επισημοποιήθηκε αυτή η απόφαση με 48 ψήφους υπέρ, 29 κατά και μία αποχή. «Με αυτές τις αλλαγές, απλά δηλώνουμε ότι οι διαφορές δεν πρέπει να ευνοούν τις διακρίσεις. Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών που θα έπρεπε να είχαμε αναγνωρίσει πριν από πολύ καιρό», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Σίμον Μάλιεβατς, παρουσιάζοντας την τροπολογία στο κοινοβούλιο. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Σλοβένικο Δημοκρατικό Κόμμα, είχε επικρίνει τη δικαστική απόφαση και οργάνωσε αρκετές διαμαρτυρίες. «Η υιοθεσία δεν αφορά τα δικαιώματα ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί, αφορά το να βοηθηθούν παιδιά. Ούτε ο καλύτερος πατέρας δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια μητέρα και καμιά μητέρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν πατέρα», υποστήριξε στη Βουλή η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Αλένκα Γεράι.