UPDATE #NOW

Ισπανία: Σε ισχύ η άδεια περιόδου για τις εργαζόμενες


JTeam

2 Ιουνίου 2023

Ισπανία: Σε ισχύ η άδεια περιόδου για τις εργαζόμενες
pexels
Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ενσωματώνει στη νομοθεσία της ένα από τα πιο ανακουφιστικά μέτρα για τις γυναίκες που μόλις άρχισε να εφαρμόζεται. Συγκεκριμένα, πριν λίγες ώρες τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στην Ισπανία, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση αδείας σε εργαζόμενες που πάσχουν από δυσμηνόρροια.

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο, με την υπουργό Ισότητας Irene Moreno να κάνει λόγο για «ιστορική ημέρα». Στην Ταϊβάν, οι εργαζόμενες δικαιούνται άδεια για δυσμηνόρροια, η οποία όμως ετησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τις τρεις ημέρες, ενώ οι αποδοχές τους για το διάστημα αυτό είναι μειωμένες κατά 50%. Στη Νότια Κορέα, οι εργοδότες χορηγούν στις υπαλλήλους τους μία ημέρα άδειας κάθε μήνα, εφόσον το ζητήσουν. Το νομικό πλαίσιο δεν καθορίζει αν η άδεια είναι μετ’ αποδοχών.

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης και μία από τις λίγες παγκοσμίως που ενσωματώνει στη νομοθεσία της το συγκεκριμένο μέτρο

Προκειμένου να λάβουν άδεια για δυσμηνόρροια, οι εργαζόμενες στην Ισπανία χρειάζονται βεβαίωση ιατρού. Η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η άδεια αυτή είναι μετ’ αποδοχών και επιδοτούμενη από το κράτος.

Όπως αναφέρει η ισπανική Ένωση Γυναικολόγων και Μαιευτήρων, περίπου το 33% των γυναικών υποφέρει από τεράστιο πόνο, γνωστό ως δυσμηνόρροια, ενώ αν υπολογίσουμε και τον πόνο που βιώνουμε κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά

«Αν κάποιος είναι ασθενής με τα ίδια συμπτώματα, παίρνει προσωρινή άδεια, οπότε αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης – επιτρέποντας έτσι σε κάποια που πονά πολύ να μείνει σπίτι», είχε δηλώσει πέρσι η Υπουργός Ισότητας, Angela Rodriguez, και αυτό επιτέλους γίνεται πράξη.