WELL BEING

3 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πιεις τον πρωινό σου καφέ


JTeam

31 Μαΐου 2023

3 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πιεις τον πρωινό σου καφέ
Ο καφές με άδειο στομάχι επηρεάζει από την πέψη, τη μείωση του στρες, την ισορροπία των ορμονών μέχρι και την καλύτερη ενέργεια

TikTok και social media μας έδιναν όλους τους λόγους για να κόψουμε μια ακόμη αγαπημένη μας συνήθεια. Αυτή του πρωινού καφέ (και όπως φαίνεται έχουν δίκιο).

Τι και αν από το βράδυ που ξαπλώναμε, η μυρωδιά, η γεύση και η πρώτη γουλιά καφέ, ήταν ένα παραπάνω κίνητρο για να ξυπνήσουμε και να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας, τι και αν ο καφές για εμάς είναι πράξη αυτοφροντίδας- μάλλον ήρθε η στιγμή να βελτιώσουμε αυτή τη συνήθεια μας (γιατί να κοπεί, πολύ δύσκολο).

Έχουμε (δυστυχώς) αρκετούς λόγους να μην κατευθυνόμαστε στην καφετιέρα μόλις ξυπνάμε ή τουλάχιστον να φροντίζουμε να κάνουμε τα παρακάτω βήματα, έτσι ώστε να μην μας επηρεάσει αρνητικά η καφεΐνη. Ο Andrew Huberman, Καθηγητής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, συνιστά να μην πίνουμε καφέ μόλις σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, αλλά να καθυστερούμε αυτή τη συνήθεια μιάμιση με δύο ώρες τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Γιατί να μην πιείς καφέ με άδειο στομάχι

Ένας βασικός λόγος είναι ότι ο καφές αυξάνει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, οπότε αν έχεις ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, θα επιβαρύνεις τον βλεννογόνο του στομάχου, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν όλα εκείνα τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως καούρες, δυσπεψία, φούσκωμα, ακόμη και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Μεταξύ άλλων ο καφές αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, τα οποία είναι ήδη υψηλά τις πρωινές ώρες για να ενεργοποιήσουν τον οργανισμό. Επίσης, η καφεΐνη σε άδειο στομάχι μπορεί να φέρει και ανισορροπία στις ορμόνες. Για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω, αλλά και να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας καφέ, μπορούμε να κάνουμε αρχικά τα παρακάτω βήματα:

Καλή ενυδάτωση - Πίνουμε τουλάχιστον 1 με 2 ποτήρια νερό

Το νερό βοηθάει τόσο στην αποκατάσταση των υγρών που χάνουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου όσο και στην εκκίνηση του μεταβολισμού μας, αλλά όχι με απότομο τρόπο.

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας

Το βούρτσισμα των δοντιών πριν από τον καφέ απομακρύνει τη συσσώρευση πλάκας και δυσκολεύει την προσκόλληση των λεκέδων στα δόντια.

Περιμένετε 90 λεπτά τουλάχιστον μετά το ξύπνημα για να πιείτε τον καφέ σας

Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας, να ρυθμίσει σωστά τις ορμόνες και την έκκριση τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.