Αυτές είναι οι τροφές που ευνοούν τη γονιμότητα

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Αυτές είναι οι τροφές που ευνοούν τη γονιμότητα

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα όσο αφορά την αύξηση της υπογονιμότητας, ωστόσο είναι βέβαιο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ελαττωθεί οι γεννήσεις. Όσο αφορά την Αμερική σύμφωνα με την American Society for Reproductive Medicine η υπογονιμότητα επηρεάζει το 10% του Αμερικάνικου πληθυσμου. Και ενώ τα ζευγάρια δεν μπορούν να ελέγξουν όλα τα αίτια, ωστόσο μπορούν να ελέγξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και το σωματικό τους βάρους. Γιατί το τι τρώτε αλλά και τα κιλά σας έχουν σημαντική επίπτωση στην ικανότητα σας να συλλάβετε.

Η National Infertility Association αναφέρει ότι το 30 τοις εκατό των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται στα παραπάνω κιλά της γυναίκας, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την ωορρηξία. Όσες γυναίκες είναι υπέρβαρες με μια απώλεια του 5% του βάρους τους, μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα. Όμως προσοχή δεν πρέπει να καταφεύγετε στις υπερβολές, γιατί και οι λιποβαρείς γυναίκες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως ο ακανόνιστος έμμηνος κύκλος ή να σταματήσει η ωορρηξία τους. Για αυτό και δεν πρέπει να καταφεύγετε σε ακραίες δίαιτες αλλά να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και να συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας.

Οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές μπορεί να φανούν χρήσιμες σε όσες γυναίκες προσπαθούν να συλλάβετε.

Αυξήστε την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στα θαλασσινά και στα φυτικά τρόφιμα όπως το μπρόκολο και το λιναρόσπορο.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης. Ο σίδηρος εκτός από το κρέας βρίσκεται επίσης στα φασόλια, στις φακές, στο σπανάκι και στα εμπλουτισμένα δημητριακά, αλλά για να ενισχύσετε την απορρόφηση του από τις φυτικές τροφές πρέπει να προσθέτετε βιταμίνη C.

Μη ξεχνάτε το φυλλικό οξύ. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για την πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου. Αν έχετε σκοπό να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας, ώστε να σας δώσει από πιο πριν συμπλήρωμα φυλλικού οξέος.

Ένα προϊόν που σύμφωνα με τη αμερικανική μελέτη Nurse's Health Study, βοηθάει τη γυναικεία γονιμότητα είναι το πλήρες γάλα. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως μειώνει τα προβλήματα ωορρηξίας, σε αντίθεση με τα άπαχα ή ημίπαχα γαλακτοκομικά.

Τέλος, είναι σημαντικό να νιώθετε χαλαρές, αφού το άγχος είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γονιμότητας. 

More for you

 
 

Don't Miss