Πώς το άγχος και το στρες επηρεάζουν τη γονιμότητα

Τζουλιάννα Καρνέζη ΤΖΟΥΛΙAΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Πώς το άγχος και το στρες επηρεάζουν τη γονιμότητα

Η προσπάθεια για ένα μωρό είναι μια καταπληκτική στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού. Υπάρχει τόσο μεγάλος ενθουσιασμός που δεν μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα άλλο. Ωστόσο μερικές φορές τα πράγματα δεν πάντα τόσο εύκολα, αφού πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά αυτή την προσπάθεια και δυο από αυτούς είναι το άγχος και το στρες.

Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στο στρες και στο άγχος. Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να κάνει παιδί και βρίσκεται υπό πίεση, η γονιμότητα μειώνεται αρκετά. Γιατί όμως επηρεάζεται η γονιμότητα; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί το άγχος μεταβάλλει τις ορμόνες καθιστώντας έτσι πολύ πιο δύσκολο για το σώμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι το άγχος μπορεί να σταματήσει την περίοδο σε μια γυναίκα και να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες. Όμως αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο η αιτία όσο το αποτέλεσμα: όταν αγχώνεστε η ικανότητά σας να συλλάβετε μειώνεται.

Εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται με το άγχος, το στρες και τις διαταραχές άγχους κάθε μέρα. Ένα στατιστικό στοιχείο που βρίσκεται σε άνοδο, δείχνοντας ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια που είναι ψυχολογικά πιεσμένα δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί και τα δυο φύλα μόνο με τη σκέψη ότι προσπαθούν να συλλάβουν, αρχίζουν να αγχώνονται με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα επίπεδα γονιμότητας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορεί να σας φανούν αρκετά χρήσιμες.

Διαβάστε επίσης: 4 τεχνικές για να αποβάλλετε το άγχος

Χαλαρώστε για ένα μήνα. Ενώ μπορεί μέχρι τώρα να έχετε βγάλει ένα πρόγραμμα όσο αφορά την προσπάθειά σας να συλλάβετε, ωστόσο καλό είναι να χαλαρώσετε για ένα μήνα. Μην πηγαίνετε με βάση προγράμματος και μη σκέφτεστε ότι θέλετε να αποκτήσετε παιδί. Προφανώς αυτό μπορεί να είναι εύκολο στα λόγια, αλλά στην πράξη να είναι τελείως διαφορετικά. Όμως αξίζει να προσπαθήσετε, κάνοντας μασάζ, γιόγκα και γενικά δοκιμάζοντας να ξεκουραστείτε και να ηρεμίσετε.

Δείτε την προσπάθεια σας με άλλο μάτι. Είναι σημαντικό να μη νιώθετε τη σύλληψή  σαν αγγαρεία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τη βλέπετε σαν κάτι διασκεδαστικό. Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το άγχος και θα αυξήσει τις πιθανότητες να συλλάβετε.

Αρχίστε την άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στην υγεία όσο και στη διάθεση. Έτσι αρχίζοντας μια δραστηριότητα που σας αρέσει, θα μειωθεί αρκετά το άγχος και το στρες, θα αποφορτιστείτε και θα αυξήσετε την ικανότητα της σύλληψης. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss