Γαλακτοκομικά προϊόντα: Μπορούν να γίνουν επικίνδυνα;

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Μπορούν να γίνουν επικίνδυνα;

Έφτασε η στιγμή να δούμε τα γαλακτοκομικά με άλλο μάτι.

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα, για να προστατεύσουν την υγεία τους ή για να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους. Καλό θα ήταν όμως πριν αποφασίσουμε να βγάλουμε τα γαλακτοκομικά από τη ζωή μας, να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τις έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων (3 μερίδες / ημέρα) είναι ασφαλής και, το σημαντικότερο είναι, ότι δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, είχαν μείωση, της τάξης 15%, του κινδύνου να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπενθυμίζουμε ότι, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως.

Επίσης, το ασβέστιο έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γένεσης όγκων. Επιπλέον, από μελέτες, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γάλα, γιαούρτι, τυρί, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για εγκεφαλικό και καρδιαγγειακό επεισόδιο. Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων , ηλικίας ≥ 18 ετών, έχει υπέρταση και μόνο το ήμισυ των υπερτασικών έχουν την αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο. Με βάση ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, με χαμηλά λιπαρά, συνιστάται για την πρόληψη και μείωση της υπέρτασης. Άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν γαλακτοκομικά σχεδόν καθημερινά, είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακού επεισοδίου, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Προσοχή όμως, πρέπει να δίνεται στον καρκίνο του προστάτη και στην πρόσληψη ασβεστίου. Αν και προέρχεται από συνδυασμό πολλών παραγόντων, όπως η ηλικία, σωματικό βάρος, κληρονομικότητα, γενετικοί παράγοντες, ορμόνες, έχει βρεθεί, σε πολλές μελέτες, θετική συσχέτιση του ασβεστίου και του καρκίνου του προστάτη.

Τέλος, διαπιστώνουμε ότι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος προστατεύουν τον οργανισμό και συνίστανται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

 

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

More for you

 
 

Don't Miss