Νερό, φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Τετάρτη 05 Μαρτίου 2014

Τετάρτη 05 Μαρτίου 2014

Νερό, φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Οι έγκυες που κάνουν διατροφή με άφθονα φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά, καθώς επίσης πίνουν πολύ νερό, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα σκανδιναβική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, με επικεφαλής τη Λίντα Έγκλουντ-Έγκε της σουηδικής Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία πρόωρων τοκετών μεταξύ περίπου 66.000 γυναικών, από τις οποίες οι 3.500 ή το 5,3% είχαν γεννήσει πρόωρα.

Η μελέτη έδειξε σημαντική μείωση της πιθανότητας πρόωρης γέννας, ιδίως για όσες γυναίκες έκαναν το πρώτο παιδί τους, εφόσον έκαναν την παραπάνω διατροφή. Επίσης μειωμένο κίνδυνο -αλλά σε μικρότερο βαθμό- είχαν και όσες έκαναν πιο παραδοσιακή διατροφή με πολλές βραστές πατάτες, ψάρια και μαγειρεμένα λαχανικά.

Ο πρόωρος τοκετός, πριν την 37η εβδομάδα της κύησης, έχει συσχετιστεί με διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας των παιδιών, ενώ ευθύνεται για σχεδόν τα τρία τέταρτα (το 75%) των θανάτων των νεογέννητων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή της εγκύου μπορεί να επηρεάσει άμεσα το έμβρυο και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η λεγόμενη «δυτική» διατροφή, που είναι πλούσια σε αλμυρά και γλυκά σνακ, λευκό ψωμί, τηγανητές πατάτες, σάλτσες, ζυμαρικά, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και γλυκίσματα, δεν φαίνεται να αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Οι ερευνητές πάντως εκτίμησαν ότι η διατροφή με φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά είναι πιο σημαντική για την έγκυο από το να αποκλείει απλώς τη «δυτική» διατροφή από το μενού της.

Διαβάστε τη συνέχεια στο koolnews.gr.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

More for you

 
 

Don't Miss