Βιταμίνη D: Η βιταμίνη του καλοκαιριού!

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη του καλοκαιριού!

Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την υγεία και για τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών, γιατί βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα μας. Μαζί λοιπόν, με το ασβέστιο, αυτή η βιταμίνη συμβάλει στην προστασία έναντι της απώλειας οστικής μάζας. Επίσης, είναι σημαντική και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως για να κινηθούν τα νεύρα και να μεταφέρουν τα μηνύματα του εγκεφάλου στο υπόλοιπο σώμα και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μη αρρωσταίνουμε τόσο εύκολα.

Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη D με τους εξής τρόπους:

  • Από τη διατροφή σας
  • Από τα συμπληρώματα
  • Από τον ήλιο. Γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου», το σώμα σας μετατρέπει το ηλιακό φως σε βιταμίνη D. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί για να αποφευχθεί η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.

Πολύ λίγες τροφές έχουν με φυσικό τρόπο τη βιταμίνη D, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια, ενώ το βοδινό, το τυρί, το συκώτι και ο κρόκος αυγού παρέχουν μικρότερες ποσότητες. Επίσης, υπάρχουν στην αγορά τροφές που είναι ενισχυμένες με βιταμίνη D, όπως είναι το γάλα, τα δημητριακά και κάποιοι χυμοί.

Οι λαοί που δεν έχουν ήλιο στη χώρα τους παρουσιάζουν περισσότερη ανεπάρκεια της βιταμίνης D και μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια αυτή η ανεπάρκεια παρατηρείται και στη χώρα μας, παρόλο που έχουμε ήλιο χειμώνα – καλοκαίρι. Άλλες ομάδες ανθρώπων που ίσως χρειαστούν επιπλέον βιταμίνη D, είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη που θηλάζουν και όσοι πάσχουν από κάποιες ιατρικές παθήσεις - όπως ηπατική νόσο, η κυστική ίνωση και η νόσος του Crohn. Πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

More for you

 
 

Don't Miss