Τα μυστικά του καλού ύπνου

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Τα μυστικά του καλού ύπνου
Βάλτε τέλος στην πάλη με το μαξιλάρι σας.

Για να έχετε κάθε βράδυ γλυκά όνειρα αρκεί ένα καλό στρώμα ύπνου και να τηρήσετε τον 10λογο που ακολουθεί από τον έμπειρο φυσικοθεραπευτή και καθηγητή φυσικής αγωγής Σωκράτη Ηλιάδη, (www.physiomedica.gr)

1) Στη διάρκεια της ημέρας ακολουθείστε κανονική σωματική δραστηριότητα (η αεροβική άσκηση βοηθάει ιδιαίτερα)

2) Κρατήστε το κρεβάτι σαν σημείο μόνο για ύπνο και σεξ. Δεν είναι χώρος εργασίας, γι’αυτό μην έχετε στην κρεβατοκάμαρα υπολογιστή, τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα, κλπ.

3) Η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι δροσερή (θερμοκρασία 18-20 C), σκοτεινή, ήρεμη και άνετη. Το στρώμα και τα μαξιλάρια και τα σεντόνια/σκεπάσματα πρέπει να είναι από φυσικά υλικά που αναπνέουν και δεν επηρεάζουν τον ύπνο.

4) Είναι σημαντικό η διατροφή σας να είναι πλούσια σε αμινοξέα τα βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά, στα αυγά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, κ.α.. Επίσης, τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο να αποφεύγετε τσιγάρο, καφέ, αλκοόλ (το αλκοόλ επισπεύδει τον ύπνο αλλά διαταράσσει την ποιότητα του), και γεύματα με πολλά καρυκεύματα.

5) Μην πηγαίνετε στο κρεβάτι αν δεν είστε κουρασμένοι. Να προσπαθείτε να κοιμάστε και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Να κοιμάστε πρώτιστα τη νύχτα, περιορίστε τον ημερήσιο (μεσημεριανό) ύπνο σε ένα μισάωρο το πολύ.

6) Η ποιότητα του στρώματος είναι καθοριστική και για την ποιότητα του ύπνου σας. Πρέπει να υποστηρίζει τις καμπύλες της σπονδυλική στήλης και το μαξιλάρι να τοποθετείται με συγκεκριμένο τρόπο που να «αγκαλιάζει» τον αυχένα και το κεφάλι και όχι την πλάτη.

7) Ένα ζεστό μπάνιο σίγουρα θα σας χαλαρώσει.

8) Ανάβοντας κεριά η καίγοντας αιθέρια έλαια στον χώρο. Τα πιο ιδανικά είναι: λεβάντα, χαμομήλι, μανταρίνι, νεράντζι, σάνδαλο, νερόλι, βαλεριάνα, ιεροβότανο, ίρις, κέδρος, μυρτέλαιο

9) Βάλτε χαλαρωτική μουσική που ξεκουράζει το νευρικό σύστημα (μουσική μπαρόκ, κομμάτια λάργκο από Μπαχ, Βιβάλντι, Χέντελ, Κορέλι, Τέλεμαν).

10) Τέλος ορισμένα ροφήματα διευκολύνουν τον ύπνο και θα τα πρότεινα, όπως π.χ. χλιαρό γάλα με μέλι, βαλεριάνα, πασιφλόρα, μελισσόχορτο και χαμομήλι.

More for you

 
 

Don't Miss